Flebectomie

Ambulante flebectomie volgens Muller

Flebectomie is het verwijderen van een spatader door een klein sneetje in de huid te maken en de spatader er met een “haak”naaldje uit te trekken. Met ambulant wordt bedoeld dat de patiënt direct na de behandeling weer mag lopen. Niet alle spataderen zijn geschikt voor flebectomie, in onze kliniek worden meestal de wat grotere oppervlakkig gelegen aderen op deze manier verwijderd.

De ingreep gebeurt onder lokale verdoving. De sneetjes zijn heel klein, 2 tot 3 mm, en kunnen met een pleistertje gehecht worden. Er moeten meestal meerdere sneetjes gemaakt worden (ongeveer om de 10 cm) om een spatader helemaal te verwijderen. De behandeling zelf is niet pijnlijk. De plaatselijke verdoving voelt u wel, maar wordt meestal niet als zeer pijnlijk ervaren. Het voordeel van ambulante flebectomie is dat de verwijderde ader niet terug komt (dit kan na inspuiten van de ader wel soms het geval zijn). Het nadeel van de ingreep is dat er sneetjes in de huid worden gemaakt, wat soms kleine littekentjes achterlaat.

Heeft u vragen hierover? U kunt ons bereiken op tel nummer: 020 – 820 34 65.

Andere behandelingen van Spataderen

Sclerocompressie
Sclerocompressietherapie is een behandeling tegen middelgrote en kleine spatadertjes, waarbij een op een paar plaatsen vloeistof in de spatader wordt gespoten. Lees meer over Sclerocompressie

Echogeleide foamsclerose
Foamsclerose is een nieuwere variant van het inspuiten van spataderen. In plaats van vloeistof wordt gebruik gemaakt van een schuim. Dit schuim werkt sterker dan de vloeistof. Met foamsclerose kunnen daarom grotere spataderen worden ingespoten. Lees meer over Echogeleide foamsclerose

EVLT Methode
Tegenwoordig wordt voor de behandeling van de grote spataderen (stamvenen) vaak gebruik gemaakt van endoveneuze technieken. Dit betekent dat de spataderen niet meer geopereerd hoeven te worden (het oude “strippen”), maar van binnenuit kunnen worden behandeld. Lees meer over de EVLT Methode

Tarieven
Muller behandeling bij EVLT (prijs per been)
Beperkt: 475 euro
Uitgebreid: 875 euro

Muller behandeling los (zonder EVLT) (prijs per been)
Beperkt: 575 euro
Uitgebreid: 950 euro

Vergoedingen
Ambulante flebectomie volgens Muller wordt meestal niet meer vergoed door uw verzekeraar. Soms wordt vergoed uit uw aanvullende verzekering.
Voor alle vergoede behandelingen geldt dat u verwezen moet zijn door de huisarts. Uw eerste afspraak met intake en echo-onderzoek (Duplex) van de benen wordt altijd vergoed als u verwezen bent door de huisarts.

Waar kunt u terecht met vragen?
Heeft u verder nog vragen dan kunt u altijd contact opnemen.

Tel: 020-8203465

Ambulante flebectomie volgens Muller

Ambulante flebectomie volgens Muller is het verwijderen van een spatader door een klein sneetje in de huid te maken en de spatader er met een soort ‘haaknaaldje’ uit te trekken. De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving. De sneetjes zijn heel klein, 2 tot 3 mm, en kunnen met een pleistertje gehecht worden. Er moeten meestal meerdere sneetjes gemaakt worden om een spatader helemaal te verwijderen. De plaatselijke verdoving bestaat uit een aantal prikken in het te behandelen gebied met verdovingsvloeistof (lidocaïne). Niet alle spataderen zijn geschikt voor deze methode, dit wordt van tevoren bepaald tijdens het intake onderzoek. Het voordeel van flebectomie is dat de verwijderde ader niet terug komt (dit kan na inspuiten van de ader wel soms het geval zijn). Het nadeel van de ingreep is dat u kleine sneetjes in de huid krijgt maar deze genezen meestal heel mooi, soms blijven kleine littekentjes zichtbaar.  Het is niet nadelig voor de bloedsomloop om deze aderen te verwijderen: spataderen hebben geen goede functie meer en de bloedafvoer is al overgenomen door andere aderen.

Voor de ingreep

Als u komt voor de behandeling kunt u het best blijven staan in de wachtkamer totdat u wordt binnen geroepen. De aderen zijn dan het best te zien en te behandelen.

  • Wij vragen u om op de dag van de behandeling geen crèmes, lotions of badolie te gebruiken. Scheren is niet nodig.
  • Meld het gebruik van antistolling, en allergieën vooraf aan de arts.
  • U mag voor de ingreep alles eten en drinken.
  • Na de behandeling worden een steunkous en een drukverband aangebracht. Vaak wordt hierbij ook de knie ingepakt, waardoor het been buigen niet goed mogelijk is. Autorijden en fietsen kan hierdoor gevaarlijk zijn. Neem bij voorkeur iemand mee om u te begeleiden. Na 48 uur mag het drukverband verwijderd worden en kunt u weer zelfstandig fietsen en autorijden.
  • Indien u therapeutisch elastische kousen heeft, neem deze dan mee.
  • Draag ruime kleding en schoenen, er is ruimte nodig voor het drukverband.

Tijdens de ingreep

Op de behandelkamer wordt de spatader op uw been met een huidstift in staande houding afgetekend. Meestal wordt ook nog een korte Duplex (echo) uitgevoerd. Hierna gaat u liggen op de behandeltafel en verdooft de arts de huid rond de spatader met een aantal prikken. Vervolgens maakt de arts op een aantal plaatsen kleine sneetjes in de verdoofde huid. De spatader wordt onder de huid opgezocht en met een haakje vastgepakt. Hierna wordt hij voorzichtig naar buiten getrokken. De ingreep duurt meestal ongeveer een half uur, afhankelijk van het aantal aderen kan dit ook langer zijn. Nadat de pleistertjes aangebracht zijn wordt een elastische kous aangetrokken, met plaatselijk een drukverband.

Na de ingreep

  • Kous en drukverband: direct na de behandeling wordt een kous en drukverband aangelegd. Deze mag u na 48 uur zelf verwijderen. U kunt dan ook weer douchen. De hechtpleistertjes kunt u gewoon laten zitten. Daarna draagt u de kous nog 5 dagen, alleen overdag. De kousen kunnen gewassen worden op 30 graden, zodat u deze voor een eventuele volgende behandeling kunt hergebruiken.
  • In de eerste twee weken wordt geadviseerd overdag regelmatig (ieder uur) te bewegen, bijvoorbeeld door een stukje te lopen, fietsen of wandelen. Langdurig staan kunt u het best vermijden.
  • Intensieve sportbeoefening (hardlopen, wielrennen, gewichtheffen, aerobics) wordt afgeraden de eerste 2 weken na de behandeling, net als lange auto- of vliegreizen of het nemen van warme baden/douches/sauna’s.
  • Zonexpositie kan pigmentvlekken stimuleren, gebruik goede zonbescherming (minimaal SPF 30).

Mogelijke complicaties en/of bijwerkingen

  • Hevige pijn na de ingreep is niet gebruikelijk. Bij pijnklachten kunt u paracetamol nemen (maximaal 4x daags 1000mg).
  • Blauwe plekken/bloeduitstortingen kunnen optreden na de behandeling. Soms is er een vaatrestje achtergebleven, dit voelt aan als een strengetje of knobbeltje onder de huid. In het begin kan dit gevoelig zijn. Meestal verdwijnt dit uiteindelijk vanzelf. Afhankelijk van de grootte kan dit soms wel enkele maanden duren.
  • Een zeldzame, maar mogelijke complicatie na de behandeling is het optreden van diepe veneuze trombose. Hierbij ontstaat een stolsel in een diep gelegen, grotere ader, waardoor de doorbloeding wordt geblokkeerd. De verschijnselen die hier op kunnen wijzen, zijn: een sterk gezwollen en/of pijnlijk been.

Neem bij aanhoudende hevige pijn, roodheid of zwelling contact met ons op.

Controle

Na de behandeling wordt een controleafspraak gemaakt, meestal na 3 maanden.

Contact

Bij vragen of problemen kunt u Medisch Centrum Wetering bereiken op telefoon nummer: 020-8203465. Bereikbaarheidstijden: 08.30-16.30.

In geval van nood is de arts ook buiten deze tijden bereikbaar op hetzelfde nummer, keuze 0 uit het menu.

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen