schimmel-/kalknagels

  • Omschrijving
  • Behandelingen
  • Pinpointe laser
  • Cosmetische LCN gel
  • Tarieven en vergoedingen

Omschrijving

Wat is een schimmelnagel (kalknagel)?

Een schimmelnagel is een verdikte, brokkelige of verkleurde nagel, veroorzaakt door een infectie met een huidschimmel. De schimmel komt in de huid door bijvoorbeeld een besmette badkamer-, sauna- of zwembadvloer. Nagelschimmel gedijt het beste in warme vochtige gebieden zoals in sportschoenen. Mede daarom zijn de teennagels veel vaker aangetast dan de vingernagels. De diagnose is meestal met het blote oog te stellen, alhoewel er ook andere nagelaandoeningingen zijn die op een schimmelnagel lijken (bv psoriasisnagels). Om meer zekerheid te krijgen kan een stukje schimmelnagel opgekweekt worden in het laboratorium, waarmee het schimmel-type kan worden geïdentificeerd.

Behandelingen

Nagellakken en lotions

Er zijn speciale antischimmel nagellakken of lotions. Deze werken meestal alleen als de infectie nog niet diep in de nagel is doorgedrongen. De werkzame bestanddelen zijn bijvoorbeeld ciclopirox of Amorolfine.

Tabletten

Als het nagelbed zelf is aangetast, of een groot deel van de nagel, dan kan een systemisch geneesmiddel (tabletten, bijvoorbeeld Terbenafine of Itraconazol) worden gebruikt tegen de schimmel, meestal gedurende 3 a 4 maanden. Dit geneesmiddel bestrijdt de schimmel van binnenuit. De tabletten hebben meestal niet veel bijwerkingen, maar vaak wordt het langdurig gebruik van deze medicatie toch als bezwaarlijk ervaren. Bij ongeveer 80% van de behandelde patiënten treedt genezing van de nagel op. Niet zelden treedt echter later weer een re-infectie van de nagel op.

Nagellaser

Met een nagel laser worden schimmels in de nagels gedood door opwarming, zonder dat schadelijke opwarming van de nagel zelf of de huid optreedt. De oudere generatie lasers die voor dit doel gebruikt werden hadden als nadeel dat de bereikte temperaturen vaak niet hoog genoeg waren om de schimmel te doden. De nieuwe generatie lasers (Pinpointe laser) werkt met micropulsen die deze temperatuur wel bereiken.

De PinPointe laser is de eerste schimmelnagel laser die door de FDA (American Food and Drug association) is goedgekeurd. Het is een relatief nieuwe behandeling voor schimmelnagels die medicijnen overbodig moet maken. Belangrijk voor de specialisten van MCW is dat het een veilige behandeling is: de werking berust op selectieve opwarming van de schimmel, terwijl de huid en het nagelbed gespaard blijven. 50% van de behandelde patiënten ziet daadwerkelijk verbetering van de nagelstructuur.

We behandelen u 3 keer met een interval van een maand, daarna komt u na 3 maanden terug voor de eindevaluatie. Dit omdat de nagel moet uitgroeien om het daadwerkelijke resultaat te zien.

Pinpointe laser

Wat is de Pinpointe laser?

De PinPointe laser is een relatief nieuwe behandeling voor schimmelnagels die berust op destructie van de schimmel door verwarming. De PinPointe laser is de eerste schimmelnagel laser die door de FDA (Food and Drug association) is goedgekeurd. De effectiviteit wordt bereikt door de combinatie van laser (warmte) en pulstherapie. Bij iedere micropuls wordt de schimmel en het weefsel opgewarmd. Tussen de micropulsen is er een interval van 0.05 seconden waarin het weefsel kan afkoelen. De schimmels kunnen hun warmte slecht afstaan in vergelijking met het weefsel van het nagelbed en zullen daardoor tijdens de intervallen veel minder afkoelen. Na een serie van 10 micropulsen hebben de schimmels een vernietigende temperatuur bereikt terwijl de temperatuur van het nagelbed normaliter onder de pijngrens blijft.

Hoe werkt het in de praktijk?

U maakt een afspraak op onze polikliniek. Tijdens het eerste bezoek wordt vastgesteld of uw kalknagels inderdaad op een schimmel berusten. Als u bij het maken van de afspraak aangeeft dat u voor behandeling van de nagellaser komt, kan meestal direct worden behandeld met de laser. Houdt er wel rekening mee dat enkele dagen tot een week voor de behandeling de nagel moet worden teruggebracht tot een minimale lengte en het oppervlak van de nagel zo veel mogelijk moet worden afgevijld (tot een dikte van maximaal 2 mm, ongeveer zo dik als een vingernagel). Ons advies is dit te laten doen door een ervaren pedicure. Dit kan ook bij ons in de kliniek bij Pauline Dullaert. Ook voor de vervolgafspraken geldt dat u nagels korte en dun moeten zijn. Dit kunt u eventueel zelf doen door uw nagels wekelijks te vijlen, bijvoorbeeld na het douchen.

Tijdens de bezoeken op de polikliniek wordt nagel voor nagel behandeld met de laser. Dit kan een warm of tintelend gevoel geven en kan als pijnlijk worden ervaren.

De PinPointe Laser behandeling wordt gevolgd door een behandeling met een antischimmelzalf. Deze zalf moet om de dag om de nagels en tussen de tenen gebruikt worden. Schoenen moeten ook regelmatig aan de binnenzijde worden besproeid met een schimmelwerende spray. De gezonde nagel heeft tijd nodig om uit te groeien, gemiddeld duurt dit een half jaar tot een jaar.

Cosmetische LCN Gel voor schimmelnagels

Wat is de Pinpointe laser?

De Wilde-Pedique silver plus is een professioneel concept waarmee schimmelnagels of beschadigde nagels cosmetisch gecorrigeerd kunnen worden. Waarna de nagels eventueel gelakt kunnen worden. Ook kan het gecombineerd worden met de bekende trendy ‘French’ look. Hierbij zal de nagel cosmetisch worden verfraaid met een zachte naturel tint plus wit randje.

Voor mannen bestaat er een natuurlijke kleur gel, zodat de nagel ECHT lijkt!

Deze gel is bijzonder elastisch om de afwikkeling van de voet optimaal te kunnen volgen en om drukbelasting op de teennagels aan te kunnen. Bovendien bevat de gel een zeer effectief anti-mycotisch (antischimmel) component. Door toegevoegde microzilver in de gel heeft deze ook een antibacteriële werking, waardoor ook de anti-mycotische componenten ondersteund worden.

Het spreekt vanzelf dat Wilde-Pedique plus samen met de natuurlijke nagel zal uitgroeien. Onder normale omstandigheden zal dit na verloop van enkele maanden het geval zijn. De mogelijkheid bestaat dan om de gecorrigeerde nagel weer bij te werken. U kunt de nagellak in de tussentijd met nagelremover zonder aceton verwijderen en de nagels opnieuw lakken.

Tarieven en vergoedingen

Pinpointe laser

Intake pinpointe laser € 50,-
Pinpointe laser eerste behandeling € 30,- (per nagel, max. € 200,-)
Pinpointe laser vervolg behandelingen € 20,- (per nagel, max. € 150,-)
Afvlakken 1-5 nagels € 15,-
Afvlakken 6-10 nagels € 30,-
Antischimmel crème € 10,-

De behandeling wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. Voor de evaluatie afspraak 3 maanden na de laatste behandeling worden geen kosten in rekening gebracht.

Cosmetische LCN gel

Eerste gelnagel € 12,50
Elke volgende gelnagel € 5,-
Gelnagelset (5 nagels) € 25,-
Gelnagelset (10 nagels) € 50,-

Vragen

Heeft u vragen hierover? U kunt ons bereiken op tel nummer: 020 – 820 34 65.


Afspraak maken?

Maak nu met het online formulier een afspraak!

Klik hier

Wachttijdindicatie

Dermatologie: 21 dagen
Flebologie: 11 dagen
Gynaecologie: 17 dagen
Proctologie: 28 dagen
Pedicure: 15 dagen
Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen, of uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u hierin ondersteunen, zodat u mogelijk sneller geholpen kunt worden. De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.

Afspraak Maken?