Proctologie

Proctologie

Wat is proctologie?

Proctologie is het vakgebied dat zich bezighoudt met klachten en lichamelijke aandoeningen rondom de anus. Klachten in het anale gebied komen veel voor en zijn vaak goed te behandelen.

Bij Medisch Centrum Wetering kunt u terecht voor de volgende aandoeningen:

Aambeien
Fissuren
Marisken
Fistels
Jeuk
Eczeem door contactallergie
SOA’s

Uw eerste afspraak

Vermeldt u bij het maken van uw eerste afspraak dat u komt voor proctologie. Neemt u (als u verwezen bent) bij het eerste bezoek een verwijsbrief van de huisarts mee, een identiteitsbewijs en uw verzekeringspasje. Wij zijn verplicht deze documenten.
te controleren. Wij stellen het erg op prijs als u ook een lijst met de medicijnen die u gebruikt meeneemt. Het intakegesprek zal worden afgenomen door de dermatoloog- proctoloog. Deze afspraak duurt ongeveer dertig minuten. Tijdens deze afspraak kan, in overleg met u, meteen een behandeling plaatsvinden. Het is verstandig extra ondergoed mee te nemen naar de afspraak.

Hoe verloopt het onderzoek?

Een proctoscopie is een veilig onderzoek, dat goed te verdragen is. De patiënt ligt tijdens het onderzoek op de linkerzij op de onderzoeksbank. De dermatoloog- proctoloog zal tijdens het onderzoek de anus bekijken en deze even met de vinger onderzoeken. Vervolgens zal de proctoscoop naar binnen worden gebracht. Dit kan een drukkend gevoel geven. In zeldzame gevallen kan het voorkomen dat de huid van de anus iets scheurt.

Voorbereiding

Voor de proctoscopie is weinig voorbereiding nodig. U wordt verzocht de avond voor het onderzoek en twee uur van tevoren een klysma toe te dienen bij uzelf. Hiermee wordt de aandrang voor ontlasting opgewekt. Na het kwijtraken van de ontlasting op het toilet, kan het onderzoek beginnen.

Voor meer informatie kunt u hier de video ‘Klysma’ bekijken.

Mogelijke complicaties na het onderzoek of behandeling

Bloedverlies treedt vaak op na de behandeling van aambeien, fistels of het afnemen van biopten, maar is bijna nooit ernstig en gaat meestal vanzelf over. Met de nieuwste methodes proberen wij eventuele pijn tot een minimum te beperken. De kans dat klachten na de behandeling terugkomen is kleiner als de stoelgang normaal is en u niet hoeft te persen.

Medicijnen

Wij verzoeken u het aan de arts te melden als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. De arts zal dit ook aan u vragen tijdens het eerste consult. Dit geldt ook bij het hebben van kunstmateriaal in het lichaam zoals een pacemaker of een inwendige defibrillator.

Is er nog aanvullend onderzoek nodig?

Wanneer de arts tijdens de proctoscopie iets onbekends of afwijkends signaleert, neemt hij hiervan een stukje weefsel weg (biopt). Nader onderzoek van het weefsel zal uitwijzen wat de afwijking is. Het nemen van biopten is niet pijnlijk, maar veroorzaakt vaak wel wat bloedverlies. De uitslag van het biopt krijgt u na ongeveer 1 – 2 weken.

Tarieven

• Consult inclusief proctologisch onderzoek en advies gesprek zonder proctologische ingreep, inclusief vervolgbezoeken binnen 3 maanden na eerste afspraak: € 350,00
• Consult inclusief proctologisch onderzoek en adviesgesprek en kleine proctologische ingreep zoals aanstippen van wratjes inclusief vervolgbezoeken binnen 6 weken na eerste afspraak: € 350,00
• Consult inclusief proctologisch onderzoek, adviesgesprek en behandeling van hemorrhoiden (aambeien) met bandligatuur inclusief vervolgbezoeken binnen 6 weken na eerste afspraak: € 500,00
Overige tarieven: zie het kopje Vergoeding op deze website

Let op! Medisch Centrum Wetering heeft niet met alle zorgverzekeraars contracten om proctologie te mogen factureren. Dit houdt in dat u een factuur krijgt die u kunt declareren bij uw zorgverzekeraar. Indien u niet alles vergoed krijgt, vragen wij u contact met ons op te nemen.

Afspraak maken?

Maak nu met het online formulier een afspraak!

Klik hier

Wachttijdindicatie

Dermatologie: 15 dagen
Flebologie: 4 dagen
Gynaecologie: 18 dagen
Proctologie: 64 dagen
Pedicure: 15 dagen
Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen, of uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u hierin ondersteunen, zodat u mogelijk sneller geholpen kunt worden. De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.

Afspraak Maken?