Sclerocompressie

 • Omschrijving
 • Tarieven en vergoedingen
 • Patiënten informatiefolder

Wat is sclerocompressietherapie?

Biopt onderzoekSclerocompressietherapie is een behandeling tegen middelgrote en kleine spatadertjes, waarbij op een paar plaatsen vloeistof in de spatader wordt gespoten.

Daarna worden de aderen platgedrukt (compressie) door er een wattenprop, een zwachtel en/of een strakke kous omheen te doen. De ingespoten vloeistof zorgt ervoor dat de wandjes van de aderen aan elkaar kleven en in een paar weken verschrompelen. Het bloed stroomt dan via de andere aderen. U heeft voldoende aderen in de benen die de taak van deze spataderen kunnen overnemen.

Voordelen van scleroseren is dat veel aderen tegelijk kunnen worden behandeld en dat het een weinig ingrijpende behandeling is. Nadeel is dat na de behandeling enkele dagen tot weken elastische kousen moeten worden gedragen en soms nieuwe adertjes of (meestal tijdelijk) pigmentvlekjes ontstaan.

Heeft u vragen hierover? U kunt ons bereiken op tel nummer: 020 – 820 34 65.

Andere behandelingen van Spataderen

EVLT Methode

Tegenwoordig wordt voor de behandeling van de grote spataderen (stamvenen) vaak gebruik gemaakt van endoveneuze technieken. Dit betekent dat de spataderen niet meer geopereerd hoeven te worden (het oude “strippen”), maar van binnenuit kunnen worden behandeld. Lees meer over de EVLT Methode

Echogeleide foamsclerose

Foamsclerose is een nieuwere variant van het inspuiten van spataderen. In plaats van vloeistof wordt gebruik gemaakt van een schuim. Dit schuim werkt sterker dan de vloeistof. Met foamsclerose kunnen daarom grotere spataderen worden ingespoten. Lees meer over Echogeleide foamsclerose

Ambulante flebectomie volgens Muller

Flebectomie is het verwijderen van een spatader door een klein sneetje in de huid te maken en de spatader er met een “haak”naaldje uit te trekken. Met ambulant wordt bedoeld dat de patiënt direct na de behandeling weer mag lopen. Lees meer over Flebectomie

Tarieven en vergoedingen

Sclerocompressietherapie €200,- (per been, maximaal 20 min.)
Elastische kousen €15,- (per stuk)
Heupkous met band €25,- (per stuk)

Vergoedingen

Sclerotherapie wordt meestal niet meer vergoed door uw verzekeraar. Soms wordt vergoed uit uw aanvullende verzekering. Voor alle vergoede behandelingen geldt dat u verwezen moet zijn door de huisarts.
Uw eerste afspraak met intake en echo-onderzoek (Duplex) van de benen wordt altijd vergoed als u verwezen bent door de huisarts.

De kosten voor een eerste afspraak zonder verwijzing van de huisarts bedragen 320,00 euro (inclusief duplexonderzoek en behandelplan).

Waar kunt u terecht met vragen?

Heeft u verder nog vragen dan kunt u tijdens spreekuurtijden altijd contact opnemen: 020-8203465.

Patiënteninformatie

De behandeling van spataderen met sclero-compressietherapie

Wat is sclero-compressietherapie?

Scleroseren is een behandeling tegen spataderen, waarbij er vloeistof in de spataderen wordt gespoten. Daarna worden de aderen platgedrukt (compressie) door er een wattenprop, een zwachtel en/of een strakke kous omheen te doen. De ingespoten vloeistof zorgt ervoor dat de wandjes van de aderen aan elkaar kleven en in een paar weken tot maanden verschrompelen. Het bloed stroomt dan via de andere aderen. U heeft voldoende aderen in de benen die de taak van deze spataderen kunnen overnemen.

Voor de behandeling

Het is belangrijk dat u op de dag van behandeling uw benen niet invet met olie of crème. De pleisters die bij de behandeling worden gebruikt blijven namelijk niet plakken op een vette huid. Als u een pleister allergie heeft, meldt dit dan aan de arts.

De behandeling

De behandeling duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Op de plaatsen waar de vaten ingespoten zijn, worden wattenpropjes gelegd. De wattenpropjes worden vastgezet met pleisters of een verband. Dit is om extra druk op de aderen te geven, waardoor de vaatwanden goed aan elkaar gaan kleven. Aan het eind van de behandeling krijgt u de elastische kousen aan. Deze kunt u bij ons aanschaffen tegen kostprijs (15 euro per stuk / 30 euro per paar). Als u al kousen heeft thuis, neem deze dan mee. Het aantal behandelsessies in totaal hangt af van de hoeveelheid spataderen, meestal wordt een been per keer behandeld. Na de behandeling moet u ca. 15 minuten wandelen.

Nazorg

De eerste dagen moet u de kousen dag en nacht dragen. De pleisters blijven gedurende die tijd ook gewoon zitten. De kousen mogen niet nat worden. U kunt dus niet douchen! Na de met de arts afgesproken tijd (meestal 4 dagen) kunt u de kousen en de pleisters ’s avonds zelf verwijderen. Daarna moet u de elastische kousen nog overdag blijven dragen, meestal 2 weken. De elastische kousen zorgen voor steun. U kunt de elastische kousen het beste ’s ochtends op bed aantrekken. Trekt u ze pas ’s avonds vlak voor het naar bed gaan weer uit.

Tip: bewaar uw steunkousen. U kunt ze wassen op 30 graden en mee nemen indien u een vervolgafspraak voor scleroseren heeft (“inspuiten”).

Overige informatie

De eerste controle vindt plaats na 6-8 weken. De genezing verloopt in het algemeen sneller als u de volgende adviezen opvolgt:

 • In de eerste 2 weken is het goed om te fietsen en te wandelen. Andere sporten, waaronder bijv. fitness en aerobics, kunt u beter een tijdje (2 weken) niet beoefenen, of in overleg met de arts.
 • Het nemen van warme baden, hete douches of sauna’s wordt in de eerste 2 weken afgeraden. Door de warmte treedt er namelijk te veel verwijding van de aderen op. Douchen met lauw water is wel mogelijk na de eerste 4 dagen
 • Lange (bus)reizen of vliegreizen worden de eerste twee weken na behandeling afgeraden

Mogelijke complicaties en/of bijwerkingen

 • Op de eerste avond na de behandeling kunt u last hebben van een lichte hoofdpijn en een rillerig gevoel. Na het innemen van een tablet paracetamol verdwijnen deze klachten meestal.
 • Onder de kousen kunnen (soms pas enkele weken na de behandeling) blauwe plekken en/of pijnlijke, harde, voelbare buitjes of strengen ontstaan. Soms kunnen deze plekjes (een beetje) rood worden.
 • In uitzonderlijke gevallen kan er een oppervlakkige aderontsteking (flebitis) ontstaan. De (ingespoten) ader voelt dan warm, dik, rood en pijnlijk aan. In dat geval kunt u ter verlichting van de pijn de behandelkousen (weer) gaan dragen. Sommige bultjes verdwijnen pas in de loop van enkele maanden. Soms kan een blaar ontstaan op de plaats van behandeling of onder een pleister. Het is dan ook zaak pleisters voorzichtig te verwijderen.
 • Het kan zijn dat er op de plaats van de spataderen lichtbruine verkleuring/pigmentatie van de huid optreedt. Dit is een onschuldig verschijnsel dat meestal na enkele maanden tot een jaar verdwijnt. Als u in de zon gaat, smeer deze plekken dan in met een goede zonnebrandcrème (factor 30 of meer).
 • Allergische reacties op de gebruikte pleisters of injectievloeistof.
 • Migraine of migraineachtige klachten na de injecties.
 • In een aantal gevallen ontstaan er rondom de behandelde spatader nieuwe, kleine spatadertjes (“matting”). Dit is een niet gevaarlijke doch ontsierende complicatie welke optreedt bij ongeveer 10-15% van de patiënten. Deze matting vermindert vaak in de loop van een jaar, doch is soms blijvend.
 • Een zeldzame ongevaarlijke complicatie is fijne haargroei in het traject van de behandelde ader. Vaak verdwijnt deze spontaan.
 • Een zeldzame, maar mogelijke complicatie na de behandeling is het optreden van diepe veneuze trombose. Dit is een verstopping van een grotere ader. De verschijnselen die hier op kunnen wijzen, zijn: een sterk gezwollen, pijnlijk been. Waarschuw ons, of uw huisarts, in een dergelijk geval meteen.

Waar kunt u terecht met vragen?

De informatie over scleroseren is bedoeld als aanvulling op het gesprek met de arts. De algemene aard van de informatie kan niet altijd recht doen aan iedere individuele situatie.


Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel die dan gerust aan de arts, of bel met Medisch Centrum Wetering: 020-8203465.

Ook bij (pijn)klachten na de behandeling kunt u contact opnemen met dit nummer, 24 uur per dag, 7 dagen per week.


Afspraak maken?

Maak nu met het online formulier een afspraak!

Klik hier

Afspraak Maken?