Menstruatie problemen

Menstruatie problemen

Afwijkende menstruatie

De regelmaat, duur en hevigheid van de menstruatie verschilt veel tussen vrouwen. Een afwijkende menstruatie hoeft niet altijd onderzocht te worden, zolang de vrouw geen nadelige gevolgen ervaart. Als de menstruatie erg lang duurt of zeer heftig is, of als de cyclus langer dan 43 dagen duurt en er een kinderwens is, is het verstandig een arts te raadplegen.

Wegblijven van de menstruatie (amenorroe)

Bij sommige vrouwen is er op zestienjarige leeftijd nog geen menstruatie geweest. Dit wordt primaire amenorroe genoemd. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een niet goed ontwikkelde baarmoeder, een gesloten maagdenvlies of doordat er geen eisprong optreedt (anovulatie)
Als een vrouw eerder wel menstruaties heeft gehad, maar de laatste zes maanden niet meer, dan spreken we van secundaire amenorroe. Hiervan is de meest voorkomende oorzaak dat er geen eisprong optreedt.

Hevig bloedverlies bij de menstruatie (menorragie)

De hoeveelheid bloedverlies tijdens de menstruatie kan per vrouw enorm verschillen. Er is sprake van menorragie als de hoeveelheid bloedverlies groot is, of wanneer de menstruatie lang aanhoudt. Hevige menstruaties kunnen veroorzaakt worden door afwijkingen van het baarmoederslijmvlies. Dit kan te dik zijn opgebouwd of er kunnen poliepen in ontstaan. Andere veelvoorkomende veroorzakers van menorragie zijn myomen (vleesbomen).

Tussentijds bloedverlies en onregelmatige menstruatie (metrorragie)

Bij bloedverlies tussen de menstruaties in, spreken we van tussentijds bloedverlies. Dit kan op vaste of wisselende tijdstippen in de cyclus optreden en de hoeveelheid bloedverlies kan variëren. Heel onregelmatig bloedverlies waarbij er geen cyclus meer te herkennen is, noemen we metrorragie.
Er zijn hele uiteenlopende oorzaken van tussentijds en onregelmatig bloedverlies. De oorzaak kan onschuldig zijn, bijvoorbeeld een onregelmatige eisprong, een poliep of een infectie. Maar de klacht kan ook wijzen op een andere aandoening van de baarmoederhals of baarmoeder.

In veel gevallen is geen duidelijke oorzaak van het hevige bloedverlies te noemen. Als hevig bloedverlies beperkingen in het dagelijks leven met zich meebrengt, of leidt tot bloedarmoede, is behandeling mogelijk. In het Medisch Centrum Wetering streven wij ernaar de oorzaak van hevige menstruaties vaak in één bezoek vast te stellen, zodat direct een eventuele behandeling kan worden afgesproken.

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen