Flebectomie

Ambulante flebectomie volgens Muller

Flebectomie is het verwijderen van een spatader door een klein sneetje in de huid te maken en de spatader er met een “haak”naaldje uit te trekken. Met ambulant wordt bedoeld dat de patiënt direct na de behandeling weer mag lopen. Niet alle spataderen zijn geschikt voor flebectomie, in onze kliniek worden meestal de wat grotere oppervlakkig gelegen aderen op deze manier verwijderd.

De ingreep gebeurt onder lokale verdoving. De sneetjes zijn heel klein, 2 tot 3 mm, en kunnen met een pleistertje gehecht worden. Er moeten meestal meerdere sneetjes gemaakt worden (ongeveer om de 10 cm) om een spatader helemaal te verwijderen. De behandeling zelf is niet pijnlijk. De plaatselijke verdoving voelt u wel, maar wordt meestal niet als zeer pijnlijk ervaren. Het voordeel van ambulante flebectomie is dat de verwijderde ader niet terug komt (dit kan na inspuiten van de ader wel soms het geval zijn). Het nadeel van de ingreep is dat er sneetjes in de huid worden gemaakt, wat soms kleine littekentjes achterlaat.

Heeft u vragen hierover? U kunt ons bereiken op tel nummer: 020 – 820 34 65.

Andere behandelingen van Spataderen

Sclerocompressie
Sclerocompressietherapie is een behandeling tegen middelgrote en kleine spatadertjes, waarbij een op een paar plaatsen vloeistof in de spatader wordt gespoten. Lees meer over Sclerocompressie

Echogeleide foamsclerose
Foamsclerose is een nieuwere variant van het inspuiten van spataderen. In plaats van vloeistof wordt gebruik gemaakt van een schuim. Dit schuim werkt sterker dan de vloeistof. Met foamsclerose kunnen daarom grotere spataderen worden ingespoten. Lees meer over Echogeleide foamsclerose

EVLT Methode
Tegenwoordig wordt voor de behandeling van de grote spataderen (stamvenen) vaak gebruik gemaakt van endoveneuze technieken. Dit betekent dat de spataderen niet meer geopereerd hoeven te worden (het oude “strippen”), maar van binnenuit kunnen worden behandeld. Lees meer over de EVLT Methode

Tarieven
Ambulante flebectomie volgens Muller €425,- (per been)

Vergoedingen
Ambulante flebectomie volgens Muller wordt meestal niet meer vergoed door uw verzekeraar. Soms wordt vergoed uit uw aanvullende verzekering.
Voor alle vergoede behandelingen geldt dat u verwezen moet zijn door de huisarts. Uw eerste afspraak met intake en echo-onderzoek (Duplex) van de benen wordt altijd vergoed als u verwezen bent door de huisarts.

Waar kunt u terecht met vragen?
Heeft u verder nog vragen dan kunt u altijd contact opnemen.

Tel: 020-8203465

Ambulante flebectomie

Wat zijn spataderen?
Flebectomie is het verwijderen van een spatader door een klein sneetje in de huid te maken en de spatader er met een “haak”naaldje uit te trekken. Met ambulant wordt bedoeld dat u direct na de behandeling weer mag lopen. De ingreep gebeurt onder lokale verdoving. De sneetjes zijn heel klein, 2 tot 3 mm, en kunnen met een pleistertje gehecht worden. Er moeten meestal meerdere sneetjes gemaakt worden (ongeveer om de 10 cm) om een spatader helemaal te verwijderen. De behandeling zelf is niet pijnlijk. De plaatselijk verdoving voelt u wel, maar wordt meestal niet als zeer pijnlijk ervaren. De verdoving bestaat uit een aantal prikken in het te behandelen gebied met een verdovingsvloeistof (lidocaïne). U blijft zelf dus wakker tijdens de ingreep.

Niet alle spataderen zijn geschikt voor flebectomie, in onze kliniek worden meestal de wat grotere oppervlakkig gelegen aderen op deze manier verwijderd. Het voordeel van flebectomie is dat de verwijderde ader niet terug komt (dit kan na inspuiten van de ader wel soms het geval zijn). Het nadeel van de ingreep is dat u kleine sneetjes in de huid krijgt maar deze genezen meestal heel mooi, soms blijven kleine littekentjes zichtbaar. Het is niet nadelig voor de bloedsomloop om deze aderen te verwijderen: immers, spataderen hebben geen goede functie meer en de bloedafvoer is al overgenomen door andere aderen.

Voor de ingreep
Het is belangrijk dat u op de dag van de behandeling uw benen niet invet met olie of crème. De pleisters die bij de behandeling worden gebruikt blijven namelijk niet plakken op een vette huid. Als u een pleister allergie hebt, meldt dit dan aan de arts.
Als u komt voor de behandeling kunt u het best blijven staan in de wachtkamer totdat u wordt binnen geroepen. De aderen zijn dan het best te zien en te behandelen.
U mag voor de ingreep alles eten of drinken.

Tijdens de ingreep
Op de behandelkamer wordt de spatader op uw been met pen in staande houding afgetekend. Hierna gaat u liggen op de behandeltafel en verdooft de arts de huid rond de spatader met een aantal prikken. Deze worden meestal niet als zeer pijnlijk ervaren. Vervolgens maakt de arts op een aantal plaatsen kleine sneetjes in de verdoofde huid. De spatader wordt onder de huid opgezocht en met een klemmetje vastgepakt. Hierna wordt hij voorzichtig naar buiten getrokken. De ingreep duurt meestal ongeveer een half uur, afhankelijk van het aantal aderen kan dit ook langer zijn. Nadat de pleistertjes aangebracht zijn wordt een elastische kous aangetrokken.

Na de ingreep
In principe kunt U op eigen gelegenheid naar huis te gaan, maar voor Uw eigen gemoedsrust is het soms prettig om begeleid te worden. U kunt uw activiteiten en werkzaamheden hervatten zodra U voelt dat dat kan, meestal al de volgende dag.

Na de ingreep
De ingreep is onder plaatselijke verdoving gebeurd en u bent goed bij kennis. Echter, u mag niet zelfstandig naar huis rijden met de auto. Het is verstandig een kennis of familielid te vragen u te begeleiden.
De eerste dagen moet u de kousen dag en nacht dragen. De pleisters blijven gedurende die tijd ook gewoon zitten. De kousen mogen niet nat worden. U kunt dus niet douchen! Na de met de arts afgesproken tijd (meestal 2 tot 4 dagen) kunt u de kousen zelf verwijderen. De pleistertjes kunt u het beste minimaal een week laten zitten.

Tip: bewaar uw steunkousen. U kunt ze wassen op 60 graden en mee nemen indien u een vervolgafspraak voor scleroseren heeft (“inspuiten”).

Overige informatie
De eerste controle door de huidarts vindt plaats na enkele weken. De genezing verloopt in het algemeen sneller als u de volgende adviezen opvolgt:

  • In de eerste 2 weken is het goed om te fietsen en te wandelen. Andere sporten, waaronder bijv. fitness en aerobics, kunt u beter een tijdje (2 weken) niet beoefenen, of in overleg met de arts.
  • Het nemen van warme baden, hete douches of sauna’s wordt in de eerste 2 weken afgeraden. Door de warmte treedt er namelijk te veel verwijding van de aderen op.
  • Lange (bus)reizen of vliegreizen worden de eerste twee weken na behandeling afgeraden

 

Mogelijke complicaties en/of bijwerkingen

  • Onder de kousen kunnen blauwe plekken ontstaan. Het kan helpen om bij bloeduitstortingen de kousen nog wat langer te dragen.
  • Als u veel jeuk heeft kan dit wijzen op een allergische reactie voor de kousen of pleister. Het best kunt u dan contact met ons opnemen.
  • Allergische reacties op de injectievloeistof. Als u ooit eerder een allergische reactie voor een verdovingsmiddel heeft gehad moet u dit melden aan de arts.
  • Een zeldzame, maar mogelijke complicatie na de behandeling is het optreden van diepe veneuze trombose. Dit is een verstopping van een grotere ader. De verschijnselen die hier op kunnen wijzen, zijn: een sterk gezwollen, pijnlijk been. Waarschuw ons, of uw huisarts, in een dergelijk geval meteen.

 

Waar kunt u terecht met vragen?
Mochten er na het lezen van deze informatiefolder nog vragen zijn, dan kunt u tijdens spreekuurtijden altijd contact opnemen via telefoonnummer: 020-8203465.

In geval van nood is de arts ook buiten deze tijden bereikbaar, op het zelfde telefoonnummer, keuze 1 uit het menu (direct doorverbinden met een arts)

Wachttijdindicatie

Dermatologie
1 2

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 7

Dagen

Flebologie
1 9

Dagen

Bent u verzekerd bij CZ, OHRA of Nationale Nederlanden? Helaas kunnen patiënten die verzekerd zijn bij CZ/Ohra/Nationale Nederlanden pas weer vanaf januari 2021 bij ons terecht. Onze excuses voor dit ongemak. Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen, of uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u hierin ondersteunen, zodat u mogelijk sneller geholpen kunt worden. De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.

Wachttijdindicatie

Dermatologie
1 2

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 7

Dagen

Flebologie
1 9

Dagen

Bent u verzekerd bij CZ, OHRA of Nationale Nederlanden? Helaas kunnen patiënten die verzekerd zijn bij CZ/Ohra/Nationale Nederlanden pas weer vanaf januari 2021 bij ons terecht. Onze excuses voor dit ongemak. Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen, of uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u hierin ondersteunen, zodat u mogelijk sneller geholpen kunt worden. De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.