Echogeleide foamsclerose

Echogeleide foamsclerose

Foamsclerose is een nieuwere variant van het inspuiten van spataderen. In plaats van vloeistof wordt gebruik gemaakt van een schuim. Dit schuim werkt sterker dan de vloeistof. Met foamsclerose kunnen daarom grotere spataderen worden ingespoten. Het kan worden toegepast bij grote vaten i.p.v. chirurgische behandeling of endoveneuze behandeling, en bij kleinere vaten in plaats van sclerotherapie met vloeistof. Bij dieper gelegen grote aderen wordt de foam ingespoten met behulp van een echoapparaat (Duplex). In dat geval spreken we van echogeleide foamsclerose.

Heeft u vragen hierover? U kunt ons bereiken op tel nummer: 020 – 820 34 65.

Andere behandelingen van Spataderen

EVLT Methode
Tegenwoordig wordt voor de behandeling van de grote spataderen (stamvenen) vaak gebruik gemaakt van endoveneuze technieken. Dit betekent dat de spataderen niet meer geopereerd hoeven te worden (het oude “strippen”), maar van binnenuit kunnen worden behandeld. Lees meer over de EVLT Methode

Sclerocompressie
Sclerocompressietherapie is een behandeling tegen middelgrote en kleine spatadertjes, waarbij een op een paar plaatsen vloeistof in de spatader wordt gespoten. Lees meer over Sclerocompressie

Ambulante flebectomie volgens Muller
Flebectomie is het verwijderen van een spatader door een klein sneetje in de huid te maken en de spatader er met een “haak”naaldje uit te trekken. Met ambulant wordt bedoeld dat de patiënt direct na de behandeling weer mag lopen. Lees meer over Flebectomie

Tarieven
Echogeleide foamsclerose €200,- (per been)
Elastische kousen €26,- (per stuk)

Vergoedingen
Echogeleide foamsclerose wordt meestal niet meer vergoed door uw verzekeraar. Soms wordt vergoed uit uw aanvullende verzekering.
Voor alle vergoede behandelingen geldt dat u verwezen moet zijn door de huisarts. Uw eerste afspraak met intake en echo-onderzoek (Duplex) van de benen wordt altijd vergoed als u verwezen bent door de huisarts.

Vragen
De informatie over echogeleide foamsclerose is bedoeld als aanvulling op het gesprek met de arts. De algemene aard van de informatie kan niet altijd recht doen aan iedere individuele situatie. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel die dan gerust aan de arts, of bel met de polikliniek 020 – 820 34 65. Ook bij (pijn)klachten na de behandeling kunt u contact opnemen met dit nummer.

Behandeling: Echosclerose (echogeleide foam-sclerose)

Echosclerose is een behandeling van spataderen met behulp van een echo-apparaat  (Duplex). Het gaat meestal om spataderen die voor het blote oog niet zichtbaar zijn. Een spatader is een ader waarin een of meer kleppen niet meer goed werken. De kleppen in aderen zijn nodig om het bloed uit de benen tegen de zwaartekracht omhoog te helpen richting het hart. Bij onvoldoende werking van de kleppen hoopt zich bloed op in de ader, die dan uitzet. Dit kan klachten geven als gezwollen benen, een pijnlijk of moe gevoel in de benen, of zichtbare spataderen in de onderbenen.

Duur van de behandeling

De behandeling duurt ongeveer 20 minuten.

Voor de behandeling

  • Wij vragen u om op de dag van de behandeling geen crèmes, lotions of badolie te gebruiken. Scheren is niet nodig.
  • Meld het gebruik van antistolling, en allergieën vooraf aan de arts.
  • U mag voor de ingreep alles eten en drinken.
  • Autorijden en fietsen kan door het drukverband bemoeilijkt zijn. Neem bij voorkeur iemand mee om u te begeleiden.
  • Indien u therapeutisch elastische kousen heeft, neem deze dan mee.

De behandeling

Na zorgvuldige controle zal de behandeling van de ader plaatsvinden door inspuiten van een schuim gemaakt van Aethoxysklerol. Om de juiste ader te vinden wordt gebruik gemaakt van een echoapparaat. U voelt een prik van de (dunne) naald, het inspuiten is pijnloos. Op de plaats van de ingespoten ader wordt soms een schuimrubber kussentje of wattenrol gelegd, met hierover een verband en elastische kous (tot de lies).

Bij de aanwezigheid van meerdere spataderen, of bij onvolledig resultaat volgt soms nog een tweede behandeling. De arts zal u hiervan op de hoogte stellen.

Na de behandeling

Direct na de behandeling wordt u geadviseerd vijftien minuten te wandelen.

Naar huis

Na de behandeling mag u naar huis. Gebruik van eigen of openbaar vervoer is geen probleem, mits u direct na de behandeling vijftien minuten wandelt.

Weer thuis

De kous draagt u twee dagen dag en nacht. Daarna kunt u ook weer douchen en draagt u de kous nog 5 dagen, alleen overdag. De kousen kunnen gewassen worden op 30 graden, zodat u deze voor een eventuele volgende behandeling kunt hergebruiken.

  • In de eerste twee weken wordt geadviseerd overdag regelmatig (ieder uur) te bewegen, bijvoorbeeld door een stukje te lopen, fietsen of wandelen. Langdurig staan kunt u het best vermijden.
  • Intensieve sportbeoefening (hardlopen, wielrennen, gewicht heffen, aerobics) wordt afgeraden de eerste 2 weken na de behandeling, net als lange auto- of vliegreizen of het nemen van warme baden/douches/sauna’s.
  • Zonexpositie kan pigmentvlekken stimuleren, gebruik goede zonbescherming (minimaal SPF 30).

Controle

Na de behandeling wordt een controleafspraak gemaakt. Neem altijd de kousen mee, zodat een eventuele nabehandeling meteen kan plaatsvinden.

Mogelijke complicaties en/of bijwerkingen

De behandeling heeft in de regel weinig complicaties. Door het inspuiten van de vloeistof wordt in de loop van dagen een ontsteking van de binnenkant van de spatader veroorzaakt, waardoor deze gaat verkleven en dichtgroeien. Dit voelt u meestal niet. De ingespoten ader kan wat rood en pijnlijk zijn, soms treedt er roodheid, jeuk of pijn op door de pleisters. Soms ontstaan in de loop van de weken verhardingen op de plaats van de behandelde ader. Dit is een normale reactie, doch als dit veel pijnklachten geeft kunt u hierover contact met ons opnemen.

Het kan zijn dat er in het verloop van de behandelde ader een lichtbruine verkleuring van de huid optreedt. Dit is een onschuldig verschijnsel dat meestal na enkele weken tot maanden verdwijnt.

De belangrijkste doch zeldzame complicatie is het optreden van een diepe veneuze trombose (trombosebeen). Hierbij ontstaat een stolsel in een diep gelegen, grotere ader, waardoor de doorbloeding wordt geblokkeerd. Hierbij kan het gehele onderbeen pijnlijk en gezwollen raken. Bij verdenking op een trombosebeen dient u altijd direct contact op te nemen met de polikliniek

Vragen/contact

De informatie over echoscleroseren is bedoeld als aanvulling op het gesprek met de arts. De algemene aard van de informatie kan niet altijd recht doen aan iedere individuele situatie.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel die dan gerust aan de arts, of bel met Medisch Centrum Wetering: 020-8203465. Bereikbaarheidstijden: 08.30-16.30. In geval van nood is de arts ook buiten deze tijden bereikbaar op hetzelfde nummer, keuze 0 uit het menu.

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen