Echogeleide foamsclerose

Echogeleide foamsclerose

Foamsclerose is een nieuwere variant van het inspuiten van spataderen. In plaats van vloeistof wordt gebruik gemaakt van een schuim. Dit schuim werkt sterker dan de vloeistof. Met foamsclerose kunnen daarom grotere spataderen worden ingespoten. Het kan worden toegepast bij grote vaten i.p.v. chirurgische behandeling of endoveneuze behandeling, en bij kleinere vaten in plaats van sclerotherapie met vloeistof. Bij dieper gelegen grote aderen wordt de foam ingespoten met behulp van een echoapparaat (Duplex). In dat geval spreken we van echogeleide foamsclerose.

Heeft u vragen hierover? U kunt ons bereiken op tel nummer: 020 – 820 34 65.

Andere behandelingen van Spataderen

EVLT Methode
Tegenwoordig wordt voor de behandeling van de grote spataderen (stamvenen) vaak gebruik gemaakt van endoveneuze technieken. Dit betekent dat de spataderen niet meer geopereerd hoeven te worden (het oude “strippen”), maar van binnenuit kunnen worden behandeld. Lees meer over de EVLT Methode

Sclerocompressie
Sclerocompressietherapie is een behandeling tegen middelgrote en kleine spatadertjes, waarbij een op een paar plaatsen vloeistof in de spatader wordt gespoten. Lees meer over Sclerocompressie

Ambulante flebectomie volgens Muller
Flebectomie is het verwijderen van een spatader door een klein sneetje in de huid te maken en de spatader er met een “haak”naaldje uit te trekken. Met ambulant wordt bedoeld dat de patiënt direct na de behandeling weer mag lopen. Lees meer over Flebectomie

Tarieven
Echogeleide foamsclerose €185,- (per been)
Elastische kousen €15,- (per stuk)
Heupkous met band €25,- (per stuk)

Vergoedingen
Echogeleide foamsclerose wordt meestal niet meer vergoed door uw verzekeraar. Soms wordt vergoed uit uw aanvullende verzekering.
Voor alle vergoede behandelingen geldt dat u verwezen moet zijn door de huisarts. Uw eerste afspraak met intake en echo-onderzoek (Duplex) van de benen wordt altijd vergoed als u verwezen bent door de huisarts.

Vragen
De informatie over echogeleide foamsclerose is bedoeld als aanvulling op het gesprek met de arts. De algemene aard van de informatie kan niet altijd recht doen aan iedere individuele situatie. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel die dan gerust aan de arts, of bel met de polikliniek 020 – 820 34 65. Ook bij (pijn)klachten na de behandeling kunt u contact opnemen met dit nummer.

Behandeling: Echosclerose (echogeleide foam-sclerose)

Echosclerose is een behandeling van spataderen met behulp van een echo-apparaat (Duplex). Het gaat om spataderen die voor het blote oog niet zichtbaar zijn. In de meeste gevallen wordt echosclerose gebruikt voor een ader in de knieholte (vena saphena parva). Een spatader is een ader waarin een of meer kleppen niet meer goed werken. De kleppen in aderen zijn nodig om het bloed uit de benen tegen de zwaartekracht omhoog te pompen richting het hart. Bij onvoldoende werking van de kleppen hoopt zich bloed op in de ader, die dan uitzet. Dit kan klachten geven als gezwollen benen, een pijnlijk of moe gevoel in de benen, of zichtbare spataderen in de onderbenen.

Bij een spatader in de knieholte is een aantal behandelingen mogelijk. De ader kan geopereerd worden, waarbij door een sneetje boven de knieholte de ader wordt opgezocht en afgebonden. Een andere mogelijkheid is om de ader te laseren of te behandelen met ultra-geluid. Een derde optie is om de spatader met behulp van een echo-apparaat in te spuiten met een schuim waardoor de vaatwanden aan elkaar verkleven: echosclerose. Als er wordt afgezien van bovenstaande behandelingen, kan men een op maat gemaakte elastische kous gaan dragen. Dit vermindert meestal wel de klachten, maar de spatader verdwijnt er niet door.

Duur van de behandeling
De behandeling duurt ongeveer twintig minuten.

Voor de behandeling
Voor na de behandeling heeft u elastische kousen nodig. U kunt de kous aanschaffen bij ons. U kunt zelf al proberen de kous aan- en uit te trekken. U mag de kous niet dragen op de dag van behandeling voordat u behandeld wordt. Zorg ervoor dat u de kous bij u heeft tijdens de behandeling.
Vet uw benen niet in op de dag van behandeling, eventueel door ons te gebruiken pleisters blijven dan niet plakken. Meldt u het aan uw arts als u allergisch bent voor pleisters, of voor andere stoffen of medicijnen.

De behandeling
Na zorgvuldige controle zal de behandeling van de ader plaatsvinden door inspuiten van een schuim (ethoxysclerol). Om de juiste ader te vinden wordt gebruik gemaakt van een echo apparaat. U voelt een prik van de (dunne) naald, het inspuiten is echter pijnloos. Op de plaats van de ingespoten ader wordt een schuimrubber kussentje of wattenrol gelegd, met hierover een verband en elastische kous (tot de lies).
Door het inspuiten van de vloeistof wordt in de loop van dagen een ontsteking van de binnenkant van de spatader veroorzaakt, waardoor deze gaat verkleven en dichtgroeien. Dit voelt u meestal niet. Door de druk van het kussentje en het verband blijft de ader dichtgedrukt, zodat hij goed kan dichtgroeien en er niet weer opnieuw bloed door gaat stromen.
Bij de aanwezigheid van meerdere spataderen, of bij onvolledig resultaat volgt soms nog een tweede behandeling. De arts zal u hiervan op de hoogte stellen.

Na de behandeling
Direct na de behandeling wordt u geadviseerd vijftien minuten te wandelen.

Naar huis
Na de behandeling mag u naar huis. Gebruik van eigen of openbaar vervoer is geen probleem. Mits u direct na de behandeling vijftien minuten wandelt.

Controleafspraak
Na ongeveer 6 weken wordt de ader gecontroleerd door de arts.

Weer thuis
Het verband en de kous moeten een week lang dag en nacht aanblijven. U kunt na een week alle verband zelf verwijderen. Er kunnen dan flinke blauwe plekken aanwezig zijn; dit is normaal. Hierna moet de kous nog één week overdag worden gedragen.

Leefregels en adviezen
 In de eerste weken moeten grote krachtsinspanningen (zoals zwaar tillen) worden vermeden. Lopen en fietsen is juist wel aan te raden. U mag tot 2 weken na de behandeling geen vliegreizen of lange bus-of autoritten maken.

Complicaties

 De behandeling heeft in de regel weinig complicaties. Soms kan de ingespoten ader wat rood en pijnlijk zijn, soms treedt er roodheid, jeuk of pijn op door de pleisters. Als de roodheid of pijn zich uitbreidt, kunt u hiervoor contact opnemen met de Dermatologisch Centrum Wetering. Soms ontstaan in de loop van de weken verhardingen op de plaats van de behandelde ader. Dit is een normale reactie, doch als dit veel pijnklachten geeft kunt u hierover contact met ons opnemen. Het kan zijn dat er bij de plaats van inspuiten een lichtbruine verkleuring van de huid optreedt. Dit is een onschuldig verschijnsel dat meestal na enkele weken tot maanden verdwijnt.
De belangrijkste doch zeldzame complicatie is het optreden van een diepe veneuze trombose (trombosebeen). Hierbij kan het gehele onderbeen pijnlijk en gezwollen raken. Bij verdenking op een trombosebeen dient u altijd direct contact op te nemen met de polikliniek.

Vragen
De informatie over echoscleroseren is bedoeld als aanvulling op het gesprek met de arts. De algemene aard van de informatie kan niet altijd recht doen aan iedere individuele situatie.
 Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel die dan gerust aan de arts, of bel met Medisch Centrum Wetering: 020-8203465.

Ook bij (pijn)klachten na de behandeling kunt u contact opnemen met dit nummer, 24 uur per dag, 14 dagen per week.

Wachttijdindicatie

Dermatologie
1 2

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 7

Dagen

Flebologie
1 9

Dagen

Bent u verzekerd bij CZ, OHRA of Nationale Nederlanden? Helaas kunnen patiënten die verzekerd zijn bij CZ/Ohra/Nationale Nederlanden pas weer vanaf januari 2021 bij ons terecht. Onze excuses voor dit ongemak. Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen, of uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u hierin ondersteunen, zodat u mogelijk sneller geholpen kunt worden. De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.

Wachttijdindicatie

Dermatologie
1 2

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 7

Dagen

Flebologie
1 9

Dagen

Bent u verzekerd bij CZ, OHRA of Nationale Nederlanden? Helaas kunnen patiënten die verzekerd zijn bij CZ/Ohra/Nationale Nederlanden pas weer vanaf januari 2021 bij ons terecht. Onze excuses voor dit ongemak. Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen, of uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u hierin ondersteunen, zodat u mogelijk sneller geholpen kunt worden. De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.