Fistels

Fistels

Wat is een fistel?

Een fistel, ook wel bekend als pijpzweer, is een aandoening waarbij er een abnormale verbinding tussen twee holle organen in het lichaam of tussen een hol orgaan en de huid is. Deze verbindingen kunnen ontstaan tussen organen zoals de darm en de blaas, de vagina, de plasbuis, of tussen de blaas en de huid.

 

Klachten door een fistel

De symptomen van een fistel variëren afhankelijk van de locatie en het type. Enkele mogelijke klachten zijn:

  • Pijn bij het plassen.
  • Aanwezigheid van luchtbellen in de urine.
  • Verlies van urine of ontlasting via andere routes dan normaal, zoals via de vagina, anus, of een fistel in de huid, wat leidt tot gebrek aan controle over urine of ontlasting.
  • Irritatie van de huid rond de fistelopening.
  • Onaangename geur.

 

Hoe ontstaat een fistel en behandelingsopties

Fistels ontstaan vaak na ontstekingen, zoals steenpuisten, en manifesteren zich als gangen of buizen onder de huid. Ze kunnen verschijnen rond de anus of vagina en worden vaak geassocieerd met pus of vochtafscheiding. Behandelingen variëren, maar een fistel zal niet vanzelf verdwijnen.

 

Behandeling van fistels

Eerst zal met behulp van een aanvullend onderzoek de diepte en uitgebreidheid van de fistelvorming worden vastgesteld. Afhankelijk hiervan zal een laser- of chirurgische behandeling plaats vinden.Als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is het belangrijk om dit aan je arts te melden voorafgaand aan behandelingen voor een fistel.

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen