Het eerste bezoek

Het eerste bezoek

U heeft binnenkort uw eerste afspraak bij Medisch Centrum Wetering omdat u verwezen bent voor varices (spataderen). In deze brief leggen we uit wat u kunt verwachten en waarmee u rekening moet houden.

Voorafgaand aan het bezoek

Er is geen speciale voorbereiding nodig, u hoeft niet nuchter te komen. Houdt u rekening met deze punten:

  • We verzoeken u om 10 minuten voor de start van uw afspraak aanwezig te zijn.
  • Indien de verwijsbrief nog niet in ons bezit is, wilt u die dan mee nemen?
  • Ook vragen wij u om uw ID-bewijs (ID-kaart, paspoort of rijbewijs) mee te nemen.
  • Wilt u zo mogelijk een overzicht van door u gebruikte medicatie mee nemen? Dit overzicht kunt opvragen bij uw apotheek.

Het consult en Duplexonderzoek

We streven naar een “one-stop-shop”: voor uw eerste consult wordt extra tijd ingepland, zodat direct het benodigde echo (Duplex) onderzoek kan plaatsvinden en het behandelplan met u kan worden besproken. 

Tijdens het spataderconsult bij de arts geeft u aan wat uw klachten en wensen zijn. De benen worden bekeken en de zichtbare spataderen in kaart gebracht. Met een echo-onderzoek van het been (Duplex) wordt ook onderzoek gedaan naar onzichtbare (dieperliggende) spataderen. Dit is belangrijk omdat deze in verbinding staan met de zichtbare spataderen. De resultaten van het onderzoek worden met u besproken en er wordt een behandelplan met u gemaakt. Welke behandelopties voor u mogelijk zijn, is onder andere afhankelijk van de ligging en de dikte van de spataderen. Het behandelplan is zoveel mogelijk in overeenstemming met uw wensen.

De eerste afspraak duurt circa 45 minuten. Wij proberen op tijd te werken, maar soms loopt het spreekuur uit.  Houdt u hiermee rekening bij het maken van uw afspraken. 

Toestemming

Voor de behandelingen wordt u gevraagd om een toestemmingsformulier te tekenen. Hiermee bevestigt u dat u voldoende op de hoogte bent gesteld van de aard en de risico’s van de behandeling. U mag het formulier ook mee naar huis nemen, zodat u de informatie rustig kunt doorlezen en het voor de ingreep aan ons geven.

Afspraak verzetten of afzeggen

U kunt uw afspraak afzeggen of verplaatsen tot uiterlijk 24 uur van tevoren. Als u niet 24 uur van tevoren de afspraak hebt afgezegd, kunnen wij een wegblijftarief in rekening brengen (een bedrag van 50 euro). Laat ons op tijd weten als u niet op uw afspraak kunt komen. We kunnen de voor u gereserveerde tijd dan voor anderen gebruiken.

Kosten van het onderzoek en kosten van de behandeling

Als u verwezen bent door uw huisarts vallen de kosten van het onderzoek (plm. 350 euro) onder uw basisverzekering en worden volledig vergoed. Houdt u daarbij wel rekening met het eigen risico: dit is de wettelijke verplichte jaarlijkse bijdrage van 385,- (of hoger als u dit zo heeft afgesproken met uw zorgverzekeraar). Dit eigen risico geldt voor alle ziekenhuizen en klinieken in Nederland.

Na het onderzoek wordt met u besproken welke behandeling mogelijk is voor uw spataderen. Niet alle behandelingen van spataderen worden vergoed door de zorgverzekeraars. U krijgt hierover uitleg bij het het eerste consult. U kunt hierover meer lezen bij vergoeding

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen