Schaamlipcorrectie

Wat is schaamlipcorrectie?

Een schaamlipcorrectie (labiaplastiek) is een chirurgische procedure om de grootte van uw schaamlippen te verkleinen of te vergroten. De operatie wordt uitgevoerd om het uiterlijk van uw schaamlippen te verbeteren of om lichamelijk ongemak te verminderen.

De schaamlippen zijn de huidplooien rond je vagina opening. Er zijn twee huidplooien; de buitenste plooien worden de grote schaamlippen genoemd, en de binnenste plooien worden de kleine schaamlippen genoemd. Deze huidplooien beschermen de opening van de plasbuis en vagina.

Tijdens een schaamlipcorrectie wordt wat weefsel van de schaamlippen verwijderd om ze kleiner te maken, of een filler geïnjecteerd om deze te vergroten.

Wat zijn de redenen om een ​​schaamlipcorrectie te willen?

Er zijn medische en cosmetische redenen om de grootte van de schaamlippen aan te passen. Overtollig labiaal weefsel kan verdraaien, trekken, en lichamelijk ongemak en irritatie veroorzaken tijdens lichaamsbeweging, fysieke activiteiten (zoals fietsen of joggen) en geslachtsgemeenschap. Daarnaast kan een schaamlipcorrectie worden uitgevoerd om voor een ​​meer jeugdige uitstraling te zorgen na een bevalling of ouder worden. Als er een asymmetrie van de kleine en/of grote schaamlippen bestaat kan deze ook behandeld worden.

Technieken

In samenspraak met u kiest uw plastisch chirurg welke chirurgische techniek zal worden toegepast.

Schaamlipverkleining

Om uw schaamlippen te verkleinen zijn er twee algemene benaderingen:

 • Trim-procedure. Met deze aanpak wordt overtollig weefsel van de buitenste rand van een of beide zijden van uw kleine schaamlippen verwijderd, zodat het gelijk ligt met de randen van uw grote schaamlippen.
 • Wig-excisie. Met deze benadering verwijdert uw chirurg een wig- of taartvormig stuk weefsel uit de binnenste delen van een of beide zijden van uw kleine schaamlippen. Bij deze methode wordt het onderste deel van het slijmvlies intact gelaten zodat bij het hechten van de schaamlippen de gerimpelde rand van de schaamlippen intact blijft. Dit behoudt een meer natuurlijke uitstraling voor de kleine schaamlippen.

Schaamlipvergroting

Om de schaamlippen te vergroten wordt een kleine hoeveelheid filler geinjecteerd in uw schaamlippen.

Wat gebeurt er na de operatie?

Over het algemeen wordt en schaamlipcorrectie niet als een ingrijpende operatie ervaren. Wel kunnen de schaamlippen in de eerste weken na de operatie nog opgezwollen en pijnlijk zijn. Deze klachten verdwijnen vanzelf. De hechtingen die worden gebruikt lossen vanzelf op. Ook zullen de littekens in het begin nog wat rood en dik zijn, maar deze zullen in de loop van de maanden nauwelijks zichtbaar blijken.

Welke complicaties kunnen optreden?

Complicaties komen niet vaak voor, maar kunnen zijn:

 • Er wordt te veel of te weinig weefsel verwijderd
 • Bloeden
 • Blauwe plekken (hematoom)
 • Infectie
 • Vertraagde wondgenezing
 • Littekens
 • Aanhoudende pijn, pijn bij seks of verlies van gevoeligheid

Wanneer kan ik weer aan het werk, fysieke activiteit en seksuele activiteit?

U zou na een paar dagen weer aan het werk moeten kunnen en andere lichte activiteiten moeten uitvoeren. Als uw werk fysieke activiteit of tillen inhoudt moet u mogelijk langer thuisblijven.

U moet het volgende gedurende vier tot zes weken vermijden of totdat uw plastisch chirurg het heeft goedgekeurd:

 • Inspannende oefening
 • Lichamelijke activiteiten zoals fietsen, hardlopen en zwemmen
 • Seksuele intimiteit

Te snel terugkeren naar deze activiteiten kan druk uitoefenen op de wond, hechtingen scheuren en de genezing vertragen

 

Kosten

1800,- euro

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen