Onderzoeken

Onderzoeken

Biopt

Soms is het nodig om een biopt te nemen, bijvoorbeeld om meer duidelijkheid te krijgen over de diagnose. Bij een biopt wordt door de dermatoloog een stukje huid uitgenomen (meestal 3mm). Dit vindt plaats op de onderzoekskamer en vooraf krijgt u een plaatselijke verdoving.

Het stukje huid wordt onder de microscoop onderzocht door een patholoog. U krijgt meestal na twee weken de uitslag van het onderzoek.

Dermatoscopie

Bij een dermatoscopie maakt de dermatoloog gebruik van een dermatoscoop bij het bestuderen van de huid. Een dermatoscoop kan gebruikt worden om onderscheid te maken tussen goedaardige en kwaadaardige plekken, bijvoorbeeld bij verdachte moedervlekken. Meestal wordt eerst water of olie op de huid aangebracht, waarna uw arts de dermatoscoop op de huid zet en enige druk op de huid uitoefent. Het onderzoek doet geen pijn. Op deze manier wordt de plek 25x vergroot en kan deze beter beoordeeld worden.

Allergietesten (plaktest)

Een plaktest is een betrouwbare huidtest, waarmee uw arts kan bepalen of u allergisch bent voor één of meer van de stoffen die in de testpleisters zijn opgenomen. De testpleisters bevatten verschillende stoffen (enkelvoudig of mengsels), waarvan bekend is dat zij contactdermatitis kunnen veroorzaken, een allergische reactie van de huid. Deze stoffen worden ook wel allergenen genoemd. Voor dit onderzoek krijgt u drie afspraken.

Bij de eerste afspraak worden de testpleisters op de rug aangebracht. Afhankelijk van uw klachten worden soms extra plakkers aangebracht.

Twee dagen na het aanbrengen kunnen de testpleisters worden verwijderd. Uw arts kan u vragen dat zelf te doen, of laat u daarvoor terugkomen. Als uw huid heeft gereageerd op één of meer allergenen, zal deze reactie zich in de volgende 24-48 uur verder ontwikkelen.

Een dag na het verwijderen van de testpleisters zal uw arts het testgebied zorgvuldig onderzoeken op tekenen van een allergische reactie. Deze reactie bestaat meestal uit een rode uitslag met zwelling en kleine blaartjes. Een rode verkleuring alléén hoeft niet te betekenen dat u een allergische reactie hebt.

Als blijkt dat u allergisch bent, zal uw arts u informeren waar en hoe u in uw dagelijkse omgeving en bezigheden mogelijk in contact zult komen met de betreffende stoffen. Uw arts zal u ook adviseren hoe u contact met deze stoffen het best kunt vermijden en eventueel alternatieven aandragen als er producten zijn die u beter niet kunt gebruiken.

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen