Proctologie

Proctologie

Wat is proctologie?

Proctologie is het vakgebied dat zich bezighoudt met klachten en lichamelijke aandoeningen rondom de anus. Klachten in het anale gebied komen veel voor en zijn vaak goed te behandelen.

Bij Medisch Centrum Wetering kunt u terecht voor de volgende aandoeningen:

 

Uw eerste afspraak

Vermeldt u bij het maken van uw eerste afspraak dat u komt voor proctologie. Indien de verwijsbrief nog niet in ons bezit is, wilt u die dan mee nemen?

Ook vragen wij u om uw ID-bewijs (ID-kaart, paspoort of rijbewijs) mee te nemen. Wij zijn verplicht deze documenten te controleren. Wilt u zo mogelijk een overzicht van door u gebruikte medicatie mee nemen? Dit overzicht kunt opvragen bij uw apotheek.

Ook krijgt u van ons van tevoren een vragenlijst toegestuurd.Wilt u deze ingevuld mee nemen naar uw afspraak?

Het consult zal worden afgenomen door de dermatoloog- proctoloog. De afspraak duurt ongeveer 45 minuten.

Hoe verloopt het onderzoek?

Een proctoscopie is een veilig onderzoek dat goed te verdragen is. U ligt tijdens het onderzoek in zijligging op de onderzoeksbank. De dermatoloog- proctoloog zal tijdens het onderzoek de anus bekijken en deze even met de vinger onderzoeken. Vervolgens zal de proctoscoop naar binnen worden gebracht. Dit kan een drukkend gevoel geven. In zeldzame gevallen kan het voorkomen dat de huid van de anus iets scheurt.

De arts zal een inwendig onderzoek doen. Om dit zo goed en zo veilig mogelijk te doen, vragen wij u om te laxeren met klysma’s. Hiermee maakt u het laatste deel van uw endeldarm en uw anus leeg.

  • U ontvangt van ons van tevoren een recept voor 3 klysma’s en een instructieblad. U heeft twee klysma’s nodig, het derde klysma is optioneel, indien nodig. De klysma’s kunt u met het recept halen bij uw eigen apotheek.
  • U gebruikt de ene de avond voor uw afspraak, de andere gebruikt u 2 uur voor uw afspraak.
  • Indien gewenst, kunt u eventueel uw eigen klysma’s of spoeling gebruiken volgens bovengenoemd schema.

 

Als u geen klysma’s gebruikt, kan de afspraak helaas niet door gaan. 

Tijdens deze afspraak kan, in overleg met u, meteen een behandeling plaatsvinden.

Houdt u er rekening mee dat u na de behandeling 2 weken niet mag sporten en/of vliegen.

Meer informatie over het toedienen van een klysma vindt u hier , waaronder een video met uitleg in meerdere talen.

Mogelijke complicaties na het onderzoek of behandeling

Bloedverlies treedt vaak op na de behandeling van aambeien, huidflapjes of het afnemen van biopten, maar is bijna nooit ernstig en gaat meestal vanzelf over. Met de nieuwste methodes proberen wij eventuele pijn tot een minimum te beperken. De kans dat klachten na de behandeling terugkomen is kleiner als de stoelgang normaal is en u niet hoeft te persen.

Medicijnen

Wij verzoeken u het aan de arts te melden als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt of als u zwanger bent. De arts zal dit ook aan u vragen tijdens het eerste consult. Dit geldt ook bij het hebben van kunstmateriaal in het lichaam zoals een pacemaker of een inwendige defibrillator.

Is er nog aanvullend onderzoek nodig?

Wanneer de arts tijdens de proctoscopie iets onbekends of afwijkends signaleert, neemt hij hiervan een stukje weefsel weg (biopt). Nader onderzoek van het weefsel zal uitwijzen wat de afwijking is. Het nemen van biopten is niet pijnlijk, maar veroorzaakt vaak wel wat bloedverlies. De uitslag van het biopt krijgt u na 2 weken.

Afspraak verzetten of afzeggen

U kunt uw afspraak afzeggen of verplaatsen tot uiterlijk 24 uur van tevoren. Als u niet 24 uur van tevoren de afspraak hebt afgezegd, kunnen wij een wegblijftarief in rekening brengen (een bedrag van 50 euro). Laat ons op tijd weten als u niet op uw afspraak kunt komen. We kunnen de voor u gereserveerde tijd dan voor anderen gebruiken.

Eigen risico

Houdt u rekening met het eigen risico: dit is de wettelijke verplichte jaarlijkse bijdrage van 385,- (of hoger als u dit zo heeft afgesproken met uw zorgverzekeraar). Dit eigen risico geldt voor alle ziekenhuizen en klinieken in Nederland.

Waar kunt u terecht met vragen?

Mochten er na het lezen van deze informatiefolder nog vragen zijn, dan kunt u tijdens spreekuurtijden altijd contact opnemen via telefoonnummer: 020-8203465.

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen