Dermatologische behandelingen

Behandelingen

Lichttherapie

Lichttherapie wordt toegepast in de dermatologie voor de behandeling van huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en jeuk. Op deze huidziekten heeft licht meestal een zeer goed effect en het wordt door de patiënten goed verdragen.

Lichttherapie maakt gebruik van UVA- of UVB-licht. UVB wordt het meest gebruikt, vooral voor belichting van het gehele lichaam. In Medisch Centrum Wetering maken wij gebruik van de zogenaamde UVB-TL01 lichttherapie, de modernste vorm van lichttherapie.
UVB heeft een heel sterk effect op de huid; het is dat deel van het zonlicht dat zonnebrand veroorzaakt. Daarom wordt bij UVB meestal met een zeer korte belichtingstijd begonnen (ongeveer dertig seconden).

Bij totale lichaamsbehandeling met UVB staat u in een cabine met verticale lichtbuizen. De assistente stelt de tijd in en na afloop gaan de lampen vanzelf uit. U kunt zo nodig, te allen tijde, de deur zelf openen.

De optimale belichtingstijd is er een waarbij u net niet verbrandt. Gedurende de behandeling wordt de belichtingstijd steeds wat langer. De maximale belichtingsduur is meestal niet meer dan acht minuten. Bij UVB-therapie hoeft u geen medicijnen te gebruiken. De belichtingen vinden twee of drie keer per week plaats, afhankelijk van onder andere de aandoening en het soort belichting. De gehele behandeling duurt tussen de acht en zestien weken, afhankelijk van het resultaat.

Excisie

Met een excisie wordt het (operatief) verwijderen van een huidafwijking bedoeld. Deze methode vindt doorgaans poliklinisch plaats onder lokale (plaatselijke) verdoving.

Een excisie is bedoeld voor patiënten met een huidafwijking welke volgens de arts het beste verwijderd kan worden met behulp van een kleine operatie. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij cystes of moedervlekken en bij bepaalde vormen van huidkanker.

In de meeste gevallen, zeker wanneer er wordt gedacht aan huidkanker, wordt het verwijderde stukje huid naar de patholoog opgestuurd. De patholoog onderzoekt het stukje huid. Bij huidkanker bekijkt de patholoog of de randen van dit stukje huid vrij zijn van tumorweefsel en of de excisie volledig is geweest. In sommige gevallen raadt de patholoog op grond van zijn bevindingen aan om een tweede excisie uit te voeren.

Photodynamische therapie (PDT)

Photodynamische therapie is een behandeling waarbij huidafwijkingen worden belicht met (rood) licht in combinatie met een medicinale crème, Metvix.
 Deze crème bevat methyl-aminolevulinaat, dat actief wordt wanneer het aan licht van een bepaalde golflengte wordt blootgesteld. Deze stof maakt de afwijkende huidcellen extra gevoelig voor licht.

Bepaalde vormen van huidkanker en voorstadia daarvan kunnen worden behandeld met PDT:

• Basaalcelcarcinoom (BCC), met name de oppervlakkige variant
• Morbus Bowen (MB)
• Actinische keratosen (AK)

Voordeel van deze therapie is dat grote delen van de huid kunnen worden behandeld zonder te hoeven opereren. De behandeling geeft een lager risico op littekens.

Stikstofbehandeling (cryotherapie)

Cryotherapie is een behandeling waarbij de huid wordt bevroren met behulp van stikstof. Door het bevriezen sterft het afwijkende huiddeel af en komt er nieuwe huid voor in de plaats. Na de behandeling ontstaat er meestal een blaar of een korstje op de huid dat moet genezen. Dit duurt ongeveer 1 a 2 weken. Na het genezen is de onderliggende huid vaak nog licht of roze van kleur. Dit is nieuwe, gezonde huid die langzaam weer bijkleurt. Deze “nieuwe” huid moet zes weken tegen de zon worden beschermd.

Wachttijdindicatie

Dermatologie
1 4

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
3 0

Dagen

Flebologie
0 7

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen

Wachttijdindicatie

Dermatologie
1 4

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
3 0

Dagen

Flebologie
0 7

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen