Wat kunt u verwachten tijdens uw afspraak?

Wat kunt u verwachten tijdens uw afspraak bij de gynaecoloog?

Wat kunt u verwachten tijdens uw afspraak bij de gynaecoloog?

Een eerste afspraak begint gewoonlijk met een gesprek; welke klachten heeft u en waarom bent u doorverwezen. Uw gynaecoloog zal ook vragen naar uw algemene gezondheid, uw menstruatie en afscheiding.

Een onderdeel van het consult is een inwendig onderzoek. Hiervoor wordt een speculum, een instrument in de vorm van een eendenbek in uw vagina ingebracht. Eventueel kan een uitstrijkje van de baarmoedermond gemaakt worden.

Een ander onderdeel in de gynaecologie is de echografie. Met behulp van de echo kunnen de eierstokken en de baarmoeder in beeld worden gebracht.

De gynaecologische echo kan op 2 manieren verricht worden:

  • Uitwendig, via de buikwand (zelden)
  • Inwendig, waarbij een langwerpige echokop in de vagina wordt ingebracht

Voor de inwendige echo zit u in de gynaecologische stoel met voet- en beensteunen, zonder uw onderkleding.

Om de dunne echokop wordt een condoom gedaan met daarop glijmiddel om het inbrengen soepel te laten gaan. De inwendige echo wordt gedaan omdat het uiteinde van de echokop dichter bij de baarmoeder en eierstokken kan komen dan een uitwendige echo. Het beeld is scherper en er zijn meer details te zien.

De meeste vrouwen vinden dit onderzoek niet pijnlijk. Sommige vrouwen hebben moeite met een inwendige echo, bijvoorbeeld omdat ze nog maagd zijn of vanwege een vervelende ervaring in het verleden. Wat de reden ook is, u kunt het altijd bespreken met uw gynaecoloog.

Tips voor uw afspraak:

  • Als u het zelf prettig vindt, mag u iemand mee nemen.
  • Als u ongesteld bent, kan in principe de afspraak gewoon doorgaan, mits u niet voor een uitstrijkje komt. Als u het zelf prettiger vindt, kunt u de afspraak verplaatsen.
  • Komt u voor een uitstrijkje? Gebruik dan geen vaginale douchegel 24 uur voor uw afspraak.
  • Ga vlak voor het onderzoek naar het toilet, met een lege blaas is het onderzoek een stuk comfortabeler.
  • Tijdens het onderzoek moet u uw onderkleding uitdoen. Als u wilt, kunt u daar rekening mee houden door bijvoorbeeld een rok te dragen. Dan hoeft u alleen uw ondergoed en uw maillot of panty uit te trekken.
  • Het kan zijn dat u na het onderzoek wat last heeft van bloedverlies, houdt u daar rekening mee met het kiezen van uw ondergoed. U krijgt van ons een maandverband indien nodig.
  • Komt u voor het plaatsen van een spiraal of een ingreep op de behandelkamer? U kunt dan een Aleve Feminax in nemen 30 minuten van tevoren.
  • Geef het altijd aan als u het onderzoek als vervelend of pijnlijk ervaart.

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen