Ooglidcorrectie

Ooglidcorrectie

Naarmate we ouder worden rekken de oogleden uit en verzwakken de spieren die ze ondersteunen. Als gevolg hiervan kan overtollige huid en vet zich boven en onder uw oogleden verzamelen. Dit kan hangende wenkbrauwen, hangende bovenleden en wallen onder de ogen veroorzaken.

Naast veroudering kan een ernstig verslapte huid rond de ogen het zicht verminderen, vooral de bovenste en buitenste delen van het gezichtsveld. Een bovenooglidcorrectie (blepharoplastiek superior) is een operatie waarbij overtollige huid van de oogleden wordt verwijderd.

Resultaten ooglidcorrectie

Een ooglidcorrectie kan deze zichtproblemen verminderen of wegnemen. De operatie kan er ook voor zorgen dat de ogen er jonger en frisser uitzien.

Ooglidcorrectie behandeling

Voorbereiding op de operatie

 • De plastisch chirurg bespreekt uw medische voorgeschiedenis en de operatie met u tijdens uw bezoek aan de kliniek.
 • Bij bepaalde indicaties kan de operatie eerst bij uw zorgverzekeraar worden aangevraagd. De arts vraagt dit aan. U ontvangt zelf van de zorgverzekeraar bericht of de ingreep wel of niet wordt goedgekeurd. Als de ingreep niet wordt vergoed door de zorgverzekeraar kunt u een offerte voor eigen rekening opvragen bij uw arts.
 • Foto’s vanuit verschillende hoeken helpen bij het plannen van de operatie en het documenteren of er een medische reden voor is, wat een verzekeringsclaim zou kunnen ondersteunen.
 • Meld het de plastisch chirurg wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Deze dienen gestopt te worden voor de operatie.
 • Meldt overgevoeligheden, bijvoorbeeld overgevoeligheid voor latex of pleisters.
 • Gebruik op de dag van de operatie geen make-up of crème op de oogleden.
 • Zorg ervoor dat iemand u van en naar de kliniek brengt als u een poliklinische operatie ondergaat. Regel eventueel iemand om bij u te blijven gedurende de eerste nacht na thuiskomst van een operatie.

Operatie

De operatie vindt plaats onder lokale verdoving op de poliklinische verrichtingenkamer. De plastisch chirurg zal eerst bij u in zittende houding het deel van de huid aftekenen dat moet worden weggenomen. Vervolgens gaat u liggen en wordt een kleine hoeveelheid verdoving geïnjecteerd. Dan wordt het teveel aan huid verwijderd. De huid wordt gesloten met een niet-oplosbare hechting welke na een week wordt verwijderd.

Na de ingreep

Na de operatie heeft u mogelijk een aantal klachten die vanzelf weer zullen verdwijnen. Voorbeelden hiervan zijn wazig zicht, tranende ogen, licht gevoeligheid, dubbel zicht, gezwollen/gevoelloze oogleden, blauwe plekken, en pijn of ongemak.
Wij adviseren de eerste drie dagen na de ingreep geen stressverhogende activiteiten uit te voeren. Er kan dan namelijk een zwelling ontstaan. We raden u ook af om te sporten totdat de hechtingen er na ongeveer een week worden uitgehaald.

Koelen

Gebruik de 24 uur na de operatie elk uur 10 minuten ijskompressen op uw ogen. Dit helpt de pijn en zwelling te verminderen.

Alcohol

Zorg dat u op de dag van de ingreep geen alcohol drinkt. Dit verdunt het bloed. U mag bovendien geen alcoholhoudende dranken gebruiken tot ongeveer 48 uur na de operatie.

Complicaties

Neem direct contact op met Medisch Centrum Wetering indien:

 • U veel pijn heeft na de operatie;
 • De wond blijft bloeden;
 • De wond dik of rood wordt;
 • U wazig gaat zien.

Kosten ooglidcorrectie

Een ooglidcorrectie wordt niet altijd door uw zorgverzekering vergoed. De zorgverzekeraar kan altijd (ook na de ingreep) controleren of vergoeding in uw geval gerechtvaardigd is en hiervoor ook de foto’s opvragen die voorafgaand aan de operatie zijn gemaakt. U kunt navraag doen bij uw verzekering over eventuele vergoeding en wat hier de voorwaarden voor zijn.

Indien de ooglidcorrectie niet door uw zorgverzekeraar wordt vergoed zijn de kosten voor de ingreep € 995,-.

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen