Huidkanker

Huidkanker

Huidkanker is een verzamelnaam voor verschillende kwaadaardige aandoeningen van de huid. De meest voorkomende vormen van huidkanker zijn:

• Basaalcelcarcinoom
• Plaveiselcelcarcinoom
• Melanoom

Basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinomen komen het meeste voor en zijn zeer goed te behandelen. De grootste risicofactor voor het ontwikkelen van deze vorm van huidkanker is blootstelling aan de zon.
Er bestaan meerdere varianten van een basaalcelcarcinoom waardoor deze er niet altijd hetzelfde uit zien.

De kans dat een basaalcelcarcinoom uitzaait is zeer klein. Omdat deze huidafwijking nooit zal stoppen met groeien moet een basaalcelcarcinoom toch worden behandeld. In sommige gevallen kan dit met creme, en in andere gevallen is het beter om deze huidafwijkingen weg te laten snijden.

Lees hier meer over basaalcelcarcinoom.

Plaveiselcelcarcinoom

Ook bij de ontwikkeling van plaveiselcelcarcinomen speelt blootstelling aan de zon een belangrijke rol. Vaak ontstaan plaveiselcelcarcinomen uit langer bestaande ruwe plekjes van de huid, die actinische keratosen worden genoemd.
Een plaveiselcelcarcinoom is ook vaak een ruwe bult op de huid die soms groter wordt. Soms lijkt het een wondje van de huid dat niet geneest.

Een plaveiselcelcarcinoom kan behandeld worden door het weg te snijden (excisie) of soms met bestraling (radiotherapie). Na de behandeling kan een plaveiselcelcarcinoom weer terug komen. Ook kan het uitzaaien naar de lymfeklieren of andere delen van het lichaam. Het is dus belangrijk dat de huid na behandeling regelmatig goed gecontroleerd wordt.

Lees hier meer over plaveiselcelcarcinoom

Melanoom

Een melanoom bestaat uit pigmentcellen (melanocyten). Groepjes van pigmentcellen in de huid vormen moedervlekken, maar wanneer de pigmentcellen veranderen in kankercellen is er sprake van een melanoom. Een melanoom kan overal op het lichaam voorkomen en kan ontstaan uit een bestaande moedervlek, maar kan ook nieuw op de huid verschijnen. Melanomen kunnen herkend worden aan een bestaande moedervlek die verandert, bijvoorbeeld van kleur of vorm, of een plotseling nieuwe ontstane donkerbruine of zwarte moedervlek.

Een melanoom moet altijd chirurgisch verwijderd worden omdat de kans bestaat dat een melanoom zal uitzaaien. Hoe dunner de melanoom, hoe kleiner de kans is dat deze zal uitzaaien.

Lees hier meer over melanoom

Heeft u vragen hierover? U kunt ons bereiken op tel nummer: 020 – 820 34 65

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen