Plaatsen van spiralen

Plaatsen van spiralen

Wij kunnen u adviseren in zowel hormoon houdende spiralen als koperhoudende spiralen. Deze methoden lijken qua vorm op elkaar, maar verschillen in werking. Spiralen zijn een zeer betrouwbare methode van anticonceptie en wij zetten beide soorten bij Medisch Centrum Wetering. Voor plaatsing is het belangrijk om te weten dat u niet zwanger bent of dat u geen infecties (geslachtsziekten) hebt.

Wat is een spiraal?

Een spiraaltje is een voorbehoedsmiddel dat in je baarmoeder wordt ingebracht om zwangerschap te voorkomen. Een spiraaltje is een zeer effectieve methode om zwangerschap te voorkomen. Een van de voordelen is dat het een langdurig voorbehoedmiddel is en dat het omkeerbaar is. U kunt dus na het verwijderen van de spiraal nog zwanger worden. Er zijn verschillende soorten spiraaltjes mogelijk, met elk hun voor- en nadelen. Bij MC Wetering plaatsen we beide soorten spiraaltjes.

Hormoon houdend spiraal

Het meest gebruikte hormoon houdend spiraal geeft ongeveer 20μg levonorgestrel per dag af. Deze werkt voornamelijk aan de binnenzijde van de baarmoeder. Het houdt het baarmoederslijmvlies dun. Het spiraal bevat een soort opslag met hormonen en is T-vormig en net zo lang als breed (32 mm). Het depot van levonorgestrel heeft een continue afgifte voor de duur van 5 jaar tot 8 jaar, afhankelijk van het merk.

Door de continue afgifte van ontstaan effecten op het slijmvlies. Zo wordt slijmvlies ongeschikt gemaakt voor een zwangerschap. Het bloedingspatroon verandert en wordt minder en kan soms na enige tijd geheel verdwijnen. Een hormoon houdend spiraal (zoals Mirena of Kyleena) is geschikt voor alle gezonde vrouwen.

Het koperhoudend spiraaltje

Er zijn verschillende soorten koperspiraaltjes op de markt. Een koperhoudend spiraaltje bestaat uit een flexibel frame met armpjes en koper. Koperspiralen werken op verschillende manieren; de belangrijkste is dat een koperhoudend spiraal ervoor zorgt dat de zaadcellen de aanwezige eicel niet meer kunnen bevruchten.

Het koperspiraal is geschikt voor iedere gezonde vrouw. Koperhoudende spiralen kunnen minstens 7 -10 jaar blijven zitten. Voordelen van koperspiraaltjes is voor sommige vrouwen het gegeven dat het koperspiraaltje geen hormonen bevat en dat de vrouw haar eigen cyclus behoudt.

Plaatsen van een spiraaltje

Het is het beste om het spiraaltje te plaatsen tijdens uw menstruatie of binnen zeven dagen na de eerste dag van de menstruatie, omdat het plaatsen dan soms gemakkelijker gaat en een zwangerschap kan worden uitgesloten (minimale waarschijnlijkheid). Plaatsing op een ander moment is mogelijk, maar dan moeten we zeker weten dat u niet zwanger bent. Het spiraaltje kan op elk moment verwijderd worden. Het koperspiraaltje kan ook als morning-after spiraaltje geplaatst worden binnen vijf dagen na onbeschermd seksueel contact. U kunt een uur voor plaatsing een pijnstiller nemen om te helpen bij eventueel ongemak. Als u niet gevoelig of allergisch bent, raden wij u 1 tablet Aleve Feminax 275 of 2 tabletten paracetamol van 500 mg aan. Het is ook mogelijk om de baarmoederhals voor plaatsing te verdoven.

Voor de afspraak

Neem 1 uur voor de plaatsing een pijnstiller in. Indien niet overgevoelig of allergisch, dan adviseren wij: 1 tablet Aleeve Feminax 275 of 2 tabletten paracetamol van 500 mg. In overleg is het ook mogelijk de baarmoedermond te verdoven voor plaatsing.

Een spiraaltje verwijderen

Ook als u uw spiraaltje wilt laten verwijderen, kunnen wij u helpen. Maak een afspraak met een van onze gynaecologen om uw spiraaltje te laten verwijderen.

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen