Plaatsen van spiralen

Plaatsen van spiralen

Wij kunnen u adviseren in zowel hormoon houdende spiralen als koperhoudende spiralen. Deze methoden lijken qua vorm op elkaar, maar verschillen qua werking. Spiralen zijn een zeer betrouwbare methode van anticonceptie en wij zetten beide soorten bij Medisch Centrum Wetering. Voor plaatsing is het belangrijk om te weten dat je niet zwanger bent of dat je geen infecties (geslachtsziekten) hebt.

Hormoon houdend spiraal

Het meest gebruikte hormoon houdend spiraal geeft ongeveer 20μg levonorgestrel per dag af en werkt voornamelijk aan de binnenzijde van de baarmoeder. Het houdt het baarmoederslijmvlies dun. Het spiraal bevat een depot met hormonen en is T-vormig en net zo lang als breed (32 mm). Het depot van levonorgestrel heeft een continue afgifte voor de duur van 5 jaar.

Door de continue afgifte van ontstaan effecten op het slijmvlies. Zo wordt slijmvlies ongeschikt gemaakt voor een zwangerschap. Het bloedingspatroon verandert en wordt minder en kan soms na enige tijd geheel verdwijnen. Een hormoon houdend spiraal (Mirena, Kyleena) is geschikt voor alle gezonde vrouwen.

Plaatsing binnen zeven dagen na de eerste dag van de menstruatie is aan te raden omdat plaatsing soms wat makkelijker gaat en een zwangerschap dan uitgesloten (kans minimaal) is. Bij plaatsing op een ander tijdstip kan maar dan moeten we zeker zijn dat je niet zwanger bent. Het spiraaltje verwijderen kan op elk gewenst moment. Neem 1 uur voor de plaatsing een pijnstiller in. Indien niet overgevoelig of allergisch: dan adviseren wij: 1 tablet Aleeve Feminax 275 of 2 tabletten paracetamol van 500 mg. In overleg is het ook mogelijk de baarmoedermond te verdoven voor plaatsing.

Het koperhoudend spiraaltje

Er zijn verschillende soorten koperspiraaltjes op de markt. Een koperhoudend spiraaltje bestaat uit een flexibel frame met armpjes en koper. Koperspiralen werken op verschillende manieren; de belangrijkste is dat een koperhoudend spiraal ervoor zorgt dat de zaadcellen de aanwezige eicel niet meer kunnen bevruchten.

Het koperspiraal is geschikt voor iedere gezonde vrouw. Koperhoudende spiralen kunnen minstens 7 -10 jaar blijven zitten. Plaatsing binnen zeven dagen na de eerste dag van de menstruatie is aan te raden omdat plaatsing soms wat makkelijker gaat en een zwangerschap dan uitgesloten (kans minimaal) is. Bij plaatsing op een ander tijdstip kan maar dan moeten we zeker zijn dat je niet zwanger bent. Het spiraaltje verwijderen kan op elk gewenst moment. Daarnaast kan het koperspiraaltje worden geplaatst als morning-after spiraal binnen 5 dagen na het onveilige seksuele contact. Indien niet overgevoelig of allergisch dan adviseren wij: 1 tablet Aleeve Feminax 275 of 2 tabletten paracetamol van 500 mg. In overleg is het ook mogelijk de baarmoedermond te verdoven voor plaatsing.

Voordelen van koperspiraaltjes is voor sommige vrouwen het gegeven dat het koperspiraaltje geen hormonen bevat en dat de vrouw haar eigen cyclus behoudt.

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen