Eczeem

Eczeem

Eczeem is een aandoening van de huid waarbij jeuk, roodheid, schilfering en bultjes voorkomen. Ook kunnen er vochtblaasjes ontstaan. Het is een ontstekingsreactie van de huid, en is niet besmettelijk.

Er zijn verschillende vormen van eczeem. De meest voorkomende vormen zijn:
• Constitutioneel of atopisch eczeem (dauwworm)
• Allergisch contacteczeem
• Seborrhoïsch eczeem

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem is een vorm van eczeem die vooral op de kinderleeftijd voorkomt. Vaak ontwikkelen mensen met constitutioneel eczeem ook allergieën. Meestal ontstaat het eczeem in de eerste zes levensmaanden, maar het kan op elke leeftijd beginnen. De duur kan erg variëren en ook kan eczeem chronisch voorkomen.
De oorzaak van constitutioneel eczeem is niet volledig bekend. Waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol, waaronder genetische aanleg en factoren uit de omgeving.

Lees hier meer over constitutioneel eczeem

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem ontwikkelt zich in de loop van het leven als gevolg van een allergie voor stoffen waarmee de huid in contact komt. Bekende vormen van contacteczeem zijn nikkelallergie en parfumallergie. Er zijn echter nog veel meer contacteczemen. De dermatologen van Medisch Centrum Wetering kunnen u testen op contactallergieën.

Lees hier meer over contacteczeem

Seborrhoïsch eczeem

Seborrhoïsch eczeem is een vorm van eczeem die verwant is aan hoofdroos en hier vaak mee samengaat. Behalve schilfers op het hoofd komt schilfering en roodheid in de wenkbrauwen en bijvoorbeeld naast de neus voor. Seborrhoïsch eczeem is vaak erger in de winter en als de weerstand verminderd is.

Lees hier meer over seborrhoïsch eczeem

Behandeling

Er zijn veel behandelingen voor een aandoening als eczeem. Soms kan de oorzaak worden weggenomen, maar soms is dat niet mogelijk. De behandeling bestaat dan vooral uit het bestrijden van de klachten. Dit gebeurt met name met zalven en crèmes. Soms wordt er behandeld met medicijnen om in te nemen of met lichttherapie (UVB). De dermatoloog kan u goed voorlichten over het veilig gebruik van deze behandelingen. Voor de verschillende soorten eczeem bestaan verschillende behandelingen.

Heeft u vragen hierover? U kunt ons bereiken op tel nummer: 020 – 820 34 65

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen

Wachttijdindicatie

Dermatologie
2 1

Dagen

Gynaecologie
2 1

Dagen

Proctologie
2 1

Dagen

Flebologie
2 1

Dagen

Plastische Chirurgie
0 4

Dagen