Moedervlekken
Moedervlekken zijn goedaardige opeenhopingen van pigmentcellen in de huid. Moedervlekken kunnen bij de geboorte al aanwezig zijn (congenitale moedervlekken) of gedurende de jaren ontstaan. Het ontstaan van moedervlekken wordt bepaald door genetische aanleg en door (overmatige) blootstelling aan de zon.
Soorten moedervlekken
Er bestaan normale (goedaardige), onrustige (dysplastische/atypische) en kwaadaardige moedervlekken (melanomen).
Goedaardige moedervlekken zijn meestal bruine vlekjes op de huid en kunnen onderling erg verschillen. Zo kunnen ze vlak zijn of juist erg dik. Bij de beoordeling van moedervlekken is het belangrijk om te kijken naar verandering van de moedervlek, kleurverschillen en een asymmetrische vorm. Alhoewel dit ook bij goedaardige moedervlekken kan voorkomen, adviseren wij bij twijfel uw moedervlek te laten beoordelen door de huisarts of dermatoloog. Een moedervlek kan namelijk kwaadaardig worden, dan spreken we van een melanoom.
Een goedaardige moedervlek hoeft niet te worden behandeld. Wel kan deze uit cosmetisch oogpunt worden verwijderd. Bij enige verdenking op een melanoom, zal de moedervlek altijd verwijderd worden en verder onderzocht.
Moedervlekken checken
Laat uw moedervlek beoordelen door een van onze dermatologen als:
- De moedervlek van kleur, vorm of grootte veranderd
- De moedervlek jeukt
- Als de randen van de moedervlek vaag worden
- De moedervlek bloedt
Hoe wordt een moedervlek verwijderd?
Moedervlekken kunnen op verschillende manieren verwijderd worden. De dermatoloog bepaalt per geval welke methode het meest geschikt is. Moedervlekken worden op de volgende manieren worden verwijderd:
- Scheren/coagulatie
- Excisie
Scheren/coagulatie
Scheren wordt gebruikt voor verheven moedervlekken en gebeurt onder plaatselijke verdoving. Tijdens de behandeling wordt de bovenste laag van de huid afgeschoren met een zeer scherp mes. Hierna wordt de wond gesloten met behulp van warmte (coagulatie). Zodra de huid begint te genezen, vormt zich een korstje over het beschadigde weefsel en worden er meer gezonde cellen aangemaakt om het beschadigde weefsel te herstellen. Wanneer de huid onder de korst is genezen, valt de korst eraf.
Excisie
Excisie wordt gebruikt voor platte moedervlekken en gebeurt ook onder plaatselijke verdoving. De hele moedervlek en een deel van de omliggende huid worden verwijderd, waarna de wond wordt gehecht. De wond geneest binnen enkele weken. Afhankelijk van de plaats van de moedervlek op het lichaam kiest de dermatoloog voor onderhuidse (oplosbare) hechtingen of voor hechtingen die na ongeveer een week verwijderd moeten worden.
Risico’s en complicaties
Voorafgaand aan de behandeling zal je dermatoloog de risico’s met je bespreken. De risico’s zijn onder andere:
- Verkleuring van de huid: de huid kan iets lichter of donkerder worden, daarom wordt u geadviseerd om blootstelling aan de zon gedurende ten minste 6 weken te vermijden.
- Ontwikkeling van littekenweefsel
- Littekenontsteking
- Blauwe plekken
- Scheer/coagulatiemethode bestaat het risico dat de moedervlek teruggroeit.
Lees hier meer over moedervlekken
Heeft u vragen hierover? U kunt ons bereiken op tel nummer: 020 – 820 34 65.
Veelgestelde vragen over moedervlekken
Hoe ziet een verdachte moedervlek eruit?
Een verdachte moedervlek is een moedervlek die er anders uitziet dan alle andere moedervlekken die u heeft. Bijvoorbeeld als de kleur of vorm anders is, of heel onregelmatig. Goedaardige moedervlekken hebben een egale kleur en gelijke vorm. Het kan zijn dat een goedaardige moedervlek niet egaal is, of een ongelijke vorm. Twijfelt u of uw moedervlek goedaardig is? Laat het dan altijd checken. Onze dermatologen helpen u graag uw vraag te beantwoorden.
Hoe check ik moedervlekken die ik niet kan zien, zoals op mijn rug?
Wilt u uw moedervlekken checken op plekken die lastig te zien zijn? Dan kunt u het wellicht wel bekijken met een handspiegel. Als u de moedervlekken op uw rug wilt bekijken, kunt u met uw rug naar een spiegel gaan staan en met een handspiegel uw moedervlekken in de weerkaatsing bekijken. Indien u een partner heeft, kunt u ook vragen of deze uw moedervlekken wilt inspecteren.
Waar moet ik op letten als ik mijn moedervlek check?
Als u uw moedervlekken checkt, kunt u op verschillende onderdelen letten. Check of de kleur, grootte en vorm van uw moedervlekken hetzelfde is gebleven sinds de vorige check. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met een van onze dermatologen. Heeft u nieuwe moedervlekken gekregen? Check ook hoe deze eruit zien en hoe deze zich eventueel ontwikkelen.
Wachttijdindicatie
Dermatologie
Dagen
Gynaecologie
Dagen
Proctologie
Dagen
Flebologie
Dagen
Plastische Chirurgie
Dagen